Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ροδόπη: αποκλεισμένοι οικισμοί και ζημιές :: 13/3/2006 20:10:06) 

Ροδόπη: Αποκλεισμένοι οικισμοί και ζημιές

Οι έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν και τη Ροδόπη, όπου τα ορμητικά νερά των χειμάρρων παρέσυραν διαβάσεις, με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν κάτοικοι πολλών οικισμών του νομού.

Ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στους οικισμούς Σάλπης, Μελέτης, Προσκυνητών, Μαυροματίου, Βάκου, Πάμφορου, Αμάραντα, Καλλιθέας, Τσιφλικίου, Μικρού Πιστού, Εβρένου, Λοφάριου, Πάσου, Λαμπρού και Φωλέας.

"Οι τελευταίες μέρες ήταν από τις δυσκολότερες και τα καιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα για την περιοχή", δηλώνει ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης και κάνει λόγο για "διάσπαρτα προβλήματα σε όλο το νόμο". Το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης είναι καλυμμένο με νερό, ενώ οι κατολισθήσεις και οι καταπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στις διαβάσεις του επαρχιακού και ορεινού οδικού δικτύου. Αποκλεισμένα είναι πολλά χωριά στα ορεινά του νομού στις περιοχές Σύμβολα, Κάλχας, Γρατινή, Φιλλύρα, Δοκός και Αρριανά.

Με τεχνητές κατακλύσεις και ελεγχόμενες θραύσεις των αναχωμάτων απομακρύνθηκε την τελευταία στιγμή ο κίνδυνος να πλημμυρήσουν ολόκληροι οικισμοί, να παρασυρθούν από τους ορμητικούς χείμαρρους σπίτια και εγκαταστάσεις και να χαθεί ζωικό κεφάλαιο, όπως λίγο έλειψε να συμβεί στο Πάμφορο και στα Αμάραντα. Στην περιοχή βρίσκονται τμήματα του στρατού και της πυροσβεστικής για τη μεταφορά των κατοίκων και την εκκένωση των κατοικιών, εάν χρειαστεί.