Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ακήρυχτος "πόλεμος" ) 

Ακήρυχτος "πόλεμος"

Ένοχος κηρύχθηκε χθες από το δικαστήριο του Τζάσπερ στο Τέξας, ο κατηγορούμενος για τη ρατσιστική δολοφονία του 49χρονου μαύρου μουσικού, Τζέιμς Μπιρντ, τον περασμένο Ιούνιο. Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατά τη διάρκειά της, έδειξαν ότι η δολοφονία αυτή ήταν ένα τυχαίο, αλλά προαναγγελθέν έγκλημα. Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι ο κατηγορούμενος Τζον Κιγκ σχεδίαζε από καιρό ρατσιστικό έγκλημα, για να προσελκύσει μέλη σε συμμορία "Αρίων". Στη φυλακή όπου εκρατείτο ο Κιγκ, ομάδες λευκών και μαύρων συγκρούονταν ανελέητα για την όποια "εξουσία" -στα πλαίσια του εγκλεισμού τους σε πρώτη ανάγνωση, και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, σε δεύτερη.

Η μη συνθηκολόγηση με το διαφορετικό, και το μίσος ή ο φόβος προς αυτό, στοίχισαν τη ζωή και του 22χρονου Δυτικοαφρικανού μετανάστη, Αμαντού Ντιάλο, στις αρχές αυτού του μήνα -ενός μήνα μάλιστα, που στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αφιερωμένος στην ιστορία των μαύρων. Τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά, δήλωσαν ότι τον πυροβόλησαν 41 φορές, έξω από το σπίτι του στο Μπρονξ, πιστεύοντας ότι ήταν ο δράστης βιασμού που κυνηγούσαν και ότι ήταν οπλισμένος. Ο θάνατος του νεαρού, συσπείρωσε χιλιάδες ανθρώπους, που συνόδευσαν προς το αεροδρόμιο, τη σορό του Ντιάλο, ενώ "επέστρεφε" στη Γουινέα.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις σχέσεις λευκών και μαύρων. Οι υφιστάμενες διακρίσεις οδηγούν σε ακρότητες, που καταγράφονται ως στοιχεία των ερευνών για την εγκληματικότητα και άλλα προβλήματα της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας. Μία πρόσφατη δείχνει ότι οι Αμερικανοί Ινδιάνοι έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πέσουν θύματα βίαιων εγκλημάτων, σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού. Σε μία τυπική ημέρα λειτουργίας των δικαστηρίων, διπλάσιος από τον αντίστοιχο μέσο όρο των λευκών, είναι ο αριθμός των κρατουμένων ή κατηγορουμένων Ινδιάνων (63.000 ή το 4% των ενηλίκων) -αν και μικρότερος από το 10% των μαύρων. Οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες αυτόχθονες της Αμερικής, (2,3 εκατομμύρια σήμερα), ζουν είτε σε "θύλακες" είτε διασκορπισμένοι σε πόλεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ τους και οι ερευνητές το εξηγούν, με την εξάπλωση της δράσης συμμοριών νεαρών. Η κυβέρνηση Κλίντον ζήτησε να αυξηθούν κατά 80% οι δαπάνες για χτίσιμο νέων φυλακών και πρόσληψη αστυνομικών, προκειμένου να "αντιμετωπιστεί" το πρόβλημα στις ινδιάνικες περιοχές.

Εκτός των προαναφερόμενων, εντάσεις διατρέχουν και τις σχέσεις μεταξύ ισπανόφωνων και μαύρων, όπως έδειξαν πρόσφατα κρούσματα στο Λος Άντζελες. Ένα σχολείο αναγκάστηκε να ματαιώσει τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για το μήνα ιστορίας των μαύρων, προκειμένου να μην επαναληφθούν βίαιες διαμαρτυρίες ισπανόφωνων, οι οποίοι τονίζουν ότι για το δικό τους εθνικό στοιχείο, έχει αφιερωθεί μόνο μία ημέρα, η 5η Μαΐου.