Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε χαράδρα του Ολύμπου σκοτώθηκε 24χρονος ορειβάτης κατά τη διάρκεια άσκησης. Φωτογραφία αρχείου από την Κόψη Μπαρμαλά του Ολύμπου όπου είχαν σκοτωθεί τρεις ορειβάτες τον Φεβρουάριο του 1999.

Της ΦΑΝΗΣ ΧΑΡΙΣΗ

Σε απόκρημνη πλαγιά της κορυφής του Ολύμπου Μύτικα άφησε την τελευταία του πνοή ένας 24χρονος ορειβάτης, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), την ώρα που μαζί με άλλα μέλη της ομάδας πραγματοποιούσαν ασκήσεις διάσωσης.

Ο Κωνσταντίνος Νικοτζίδης, 24 ετών, ήταν μέλος της ΕΟΔ πολλά χρόνια, μάλιστα ήταν επικεφαλής της ομάδας ορεινής διάσωσης, με μεγάλη εμπειρία στις χιονισμένες και δύσβατες κορυφές σχεδόν όλων των ελληνικών βουνών, ακόμη και των Άλπεων.

Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τους συναδέλφους του στην ΕΟΔ. Τον χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο μάχιμα μέλη της ΕΟΔ, "που πάντα έμπαινε μπροστά στις αποστολές για να σώσει τους συνανθρώπους του που κινδύνευαν".

Η εμπειρία του άτυχου 24χρονου ήταν μεγάλη, αφού είχε εκπαιδευτεί άρτια στην ορεινή διάσωση, ενώ ήταν από τους λίγους εθελοντές της ΕΟΔ που είχε εκπαιδευτεί ακόμη και στη νυχτερινή διάσωση βουνού.

Χάθηκε στην Κακόσκαλα

Το τραγικό συμβάν έγινε προχθές νωρίς το απόγευμα όταν δεκαμελής ομάδα της ΕΟΔ είχε ολοκληρώσει άλλη μία δύσκολη άσκηση στον Μύτικα, σε υψόμετρο 2.850 μέτρων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης που πραγματοποιούν κάθε χρόνο.

Τα μέλη της ΕΟΔ είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής προς το καταφύγιο, όταν ξαφνικά στη θέση Κακόσκαλα ο άτυχος 24χρονος σε ένα πέρασμα έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε σε χαράδρα βάθους τουλάχιστον 500 μέτρων.

"Αυτό το σημείο ο Κώστας το είχε περάσει περισσότερες από σαράντα φορές. Το ήξερε πολύ καλά. Τι να πω; Δεν το πιστεύω αυτό που έγινε μπροστά στα μάτια μας", είπε συγκινημένος ο κ. Ζαφείρης Τρόμπακας, μέλος της ΕΟΔ.

Αμέσως τα υπόλοιπα μέλη της ΕΟΔ ειδοποίησαν για το συμβάν την ΕΜΑΚ Λάρισας, το στρατό αλλά και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μέσα σε λίγη ώρα είχαν κινητοποιηθεί οι μονάδες, ενώ στη διάθεση των ερευνών για τον εντοπισμό του 24χρονου τέθηκε και ένα ελικόπτερο.

Τελικά, χθες στις 11 το πρωί τα μέλη των σωστικών συνεργείων αλλά και τα μέλη της ΕΟΔ εντόπισαν τη σορό του 24χρονου, την οποία ελικόπτερο μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου.

Φεβρουάριος - Αύγουστος οι μήνες των ατυχημάτων

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τα περισσότερα ορειβατικά ατυχήματα σημειώνονται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Αύγουστο, ενώ το βουνό όπου έχουν συμβεί τα περισσότερα ατυχήματα είναι ο Όλυμπος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΟΔ, τον Αύγουστο τα ορειβατικά ατυχήματα αυξάνονται κατά 19% και το Φεβρουάριο κατά 18%. Ο Όλυμπος έχει τα περισσότερα ατυχήματα και ακολουθούν το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, ο ορεινός όγκος των Τρικάλων, ο Κίσαβος, η Πίνδος, ο Βόρας, το Πήλιο, τα Πιέρια και το Παγγαίο.

Η πλειονότητα των ατυχημάτων οφείλεται στην απροσεξία, την απειρία και στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του αναρριχητή.