Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η 100ή απώλεια των βρετανών στο ιράκ :: 3/2/2006 19:51:40) 

Η φωτογραφία από την επίσκεψη Μπλερ στις 22 Δεκεμβρίου στη Βασόρα, στην οποία διακρίνουμε το Βρετανό πρωθυπουργό δίπλα στον Γκόρντον Πρίτσαρντ. Ο Πρίτσαρντ είναι η εκατοστή "απώλεια" της Βρετανίας στο Ιράκ.

Η 100ή απώλεια των Βρετανών στο Ιράκ

Ούτε ο αριθμός 100 -των ανθρώπινων απωλειών της Βρετανίας στο Ιράκ- πτοεί τον Τόνι Μπλερ. Είναι αποφασισμένος, όπως και ο υπερατλαντικός σύμμαχός του, "να τελειώσει τη δουλειά" και όχι μόνο στο Ιράκ. Ο Βρετανός υφυπουργός Αμύνης ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι το Λονδίνο θα στείλει στο Αφγανιστάν άλλους 5.000 στρατιώτες και οι εκεί βρετανικές δυνάμεις θα παραμείνουν μέχρι το 2010.

Σύμφωνα με τους "Τάιμς", ο μέσος όρος ηλικίας των "απωλειών" στα σχεδόν τρία χρόνια της βρετανικής παρουσίας στο Ιράκ είναι 28 χρόνια. Πολλοί ήταν νιόπαντροι. Ορισμένοι άφησαν πίσω τους χήρες, που εγκυμονούσαν τα παιδιά τους. Τέσσερις από τους Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ ήταν 18 χρόνων, ενώ ο πιο "μεγάλος" ήταν ο 55χρονος Λέοναρντ Χάρβεϊ, πολιτικό προσωπικό στην πυροσβεστική υπηρεσία του βρετανικού στρατού, ο οποίος ασθένησε, ενώ βρισκόταν στον Κόλπο.

Ο συνασπισμός "Σταματήστε τον Πόλεμο" οργάνωσε 100 συγκεντρώσεις στη Βρετανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την 100ή απώλεια.

Μία φωτογραφία…

Η απώλεια με τον αριθμό 100 ήταν ο Γκόρντον Πρίτσαρντ, 31 χρόνων, που σκοτώθηκε στο λιμάνι Ουμ Κασρ. Το 100ό θύμα δεν ήταν άγνωστο στον Μπλερ. Στις 22 Δεκεμβρίου φωτογραφίζονταν μαζί κοντά στο αεροδρόμιο της Βασόρα, στη διάρκεια της "προ χριστουγεννιάτικης" επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού στα στρατεύματά του στο Ιράκ. Ο Πρίτσαρντ ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά. Η οικογένειά του μένει κάπου κοντά στο Εδιμβούργο.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, για την 99η απώλεια, θρηνούσε μία οικογένεια στο Αμπερντίν. Ο 22χρονος Άλαν Ντάγκλας σκοτώθηκε στη διάρκεια περιπολίας στην ιρακινή επαρχία Μαϊσάν. Ο πατέρας του Γουόλτερ έλεγε ότι ο Άλαν ήταν κατά του πολέμου. "Δεν έβλεπε το νόημά του, αλλά πίστευε ότι ήταν καθήκον του, πως δεν είχε άλλη επιλογή".

Παράξενο ε; "Μαϊ σαν" στα αγγλικά σημαίνει "ο γιος μου"…