Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι έφτασε ο ιός της γρίπης μέσω των μεταναστευτικών πουλιών. Απομένει να αποδειχτεί εάν πρόκειται για το λοιμογόνο στέλεχος Η5Ν1.

Της ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Θετικά στον ιό της γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5) βρέθηκαν χθες άλλα δύο δείγματα κύκνων που εντοπίστηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης και την Ασπροβάλτα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης απομόνωσε, μετά από ιολογικές εξετάσεις, τον υπότυπο Η5 στους δύο κύκνους.

Ωστόσο, με αγωνία αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των εξετάσεων από το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών στο Λονδίνο, όπου στάλθηκαν τα δείγματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον θανατηφόρο ιό Η5Ν1.

Ο πρώτος κύκνος εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, περίπου στο ύψος του Λευκού Πύργου, σε απόσταση χιλίων μέτρων από την ακτή. Κλιμάκιο της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης πλησίασε με βάρκα και περισυνέλεξε τον κύκνο.

Ο δεύτερος κύκνος ήταν τραυματισμένος στο φτερό και εντοπίστηκε από κατοίκους στην περιοχή της Ασπροβάλτας. Κάποιοι θέλησαν να τον περιθάλψουν και μόλις την επόμενη μέρα ειδοποίησαν το δασαρχείο, το οποίο παρέδωσε τον κύκνο στη διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λήφθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίες στις δύο περιοχές.

Σύσκεψη στη νομαρχία

Στο μεταξύ, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί αποδημητικών πουλιών. Τέτοιες περιοχές είναι οι εκβολές των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, η λίμνη της Καστοριάς, οι Πρέσπες και άλλες παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές.

Η διεύθυνση Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης παρακολουθεί επιδημιολογικά όλο το νομό και ιδιαίτερα το δέλτα του Αξιού σε συνεργασία και με τους δήμους και τους θηροφύλακες της περιοχής.

Εξάλλου, στις δύο μετά το μεσημέρι σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με θέμα "Η γρίπη των πτηνών", υπό την προεδρία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στη σύσκεψη αναμένεται να λάβουν μέρος οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξιτήριο παίρνει ο 29χρονος κυνηγός

Την ίδια στιγμή, "καθαρός" από τον ιό της γρίπης των πτηνών είναι και ο 29χρονος κυνηγός που εισήχθη την περασμένη Κυριακή στο νοσοκομείο "Παπανικολάου". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου για τον υπότυπο Η5Ν1 τόσο με την ταχεία μέθοδο όσο και με την RT-PCR ήταν αρνητικά.

Όπως ανέφερε στη "Μ" ο πρόεδρος του ΣΟΤΥ Βορείου Ελλάδος, καθηγητής Παιδιατρικής Χρήστος Παντελιάδης, δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν άλλα ύποπτα περιστατικά της γρίπης των πτηνών που να απευθύνθηκαν προληπτικά σε κάποιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων, προκειμένου να είναι σε συνεχή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών της γρίπης των πτηνών.