Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανυποψίαστους πελάτες ψαρεύει στα θολά νερά εταιρεία, με τη μέθοδο της αποστολής τηλεφωνικών μηνυμάτων.

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

"Συγχαρητήρια. Κατόπιν κληρώσεως κερδίσατε ένα σετ ηλεκτρικών συσκευών. Θα πληρώσετε μόνο τα έξοδα συσκευασίας και αποστολής. Για λεπτομέρειες καλέστε τον αριθμό 90150039".

Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουν στο κινητό τους το τελευταίο διάστημα ανυποψίαστοι πολίτες από άγνωστους αποστολείς, οι οποίοι με δόλιες μεθόδους προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα.

Οι αποστολείς των μηνυμάτων υπόσχονται δωρεάν ηλεκτρικές συσκευές, τις οποίες, όπως έδειξε το ρεπορτάζ της "Μ", καλείται ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει ακριβότερα από την πραγματική αξία τους. Στην "επιχείρηση" αυτή, όπως και σε άλλες παρόμοιες, γίνεται χρήση των γνωστών τηλεφωνικών γραμμών "090", που σήμερα χαρακτηρίζονται από τον τριψήφιο "901".

Εάν κάποιος καταναλωτής πειστεί από το μήνυμα, καλεί τον αριθμό "901……." που του υποδεικνύεται. Απαντά αυτόματος τηλεφωνητής και ακούγεται φωνή υπαλλήλου της εταιρείας (το όνομα της οποίας βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας). Σημειώνεται ότι το κόστος της επικοινωνίας αυτής είναι 1,20 ευρώ το λεπτό, φυσικά συν το ΦΠΑ.

Η ηχογραφημένη φωνή ενημερώνει τον καταναλωτή ότι έχει "κερδίσει" ένα πακέτο με ηλεκτρικές συσκευές από τα συνολικά πέντε πακέτα που προσφέρει "δωρεάν" η εταιρεία. Στη συνέχεια η φωνή περιγράφει τι περιλαμβάνει το κάθε πακέτο. Το πακέτο 3 για παράδειγμα περιλαμβάνει μία ξυριστική μηχανή, μία μηχανή κουρέματος, ένα σετ έξι μαχαιριών και μία ζυγαριά μπάνιου.

Ο ενδιαφερόμενος καλείται να επιλέξει ένα από τα πακέτα πληκτρολογώντας στην τηλεφωνική συσκευή του τον αντίστοιχο αριθμό. Στη συνέχεια πρέπει να δώσει το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνσή του και τον αριθμό του τηλεφώνου του. Η φωνή του τηλεφωνητή διαβεβαιώνει τον καλούντα ότι εντός 25 ημερών θα παραλάβει το πακέτο, πληρώνοντας μόνο τα έξοδα αποστολής, που είναι από 37 ευρώ μέχρι 44 ευρώ! Στην περίπτωση του πακέτου 3, που περιγράφεται παραπάνω, τα έξοδα είναι 37 ευρώ! Η διάρκεια της… συνομιλίας με τον τηλεφωνητή είναι περίπου 7 λεπτά, κάτι που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος, ακόμη κι αν επιστρέψει τις συσκευές, έχει πληρώσει τουλάχιστον 8,5 ευρώ.

Η φωνή του τηλεφωνητή δίνει στον ενδιαφερόμενο έναν ακόμη αριθμό "901……", τον οποίο μπορεί να καλέσει, για να έρθει σε άμεση επικοινωνία με υπάλληλο της εταιρείας. Όταν όμως κάποιος καλεί τον δεύτερο αριθμό, μένει στην αναμονή για περίπου 4 λεπτά και η γραμμή πέφτει, χωρίς να μιλήσει με κανέναν! Αυτό σημαίνει ότι πληρώνει επιπλέον περίπου 5 ευρώ.

"Καπέλο" στα έξοδα αποστολής

Εάν κάποιος πειστεί από το μήνυμα στο κινητό του, πληρώνει τουλάχιστον 13,5 ευρώ, χωρίς να πάρει τις ηλεκτρικές συσκευές και, εάν τις παραλάβει, τελικά θα έχει πληρώσει συνολικά πάνω από 50 ευρώ! Εάν υπολογίζει κανείς ότι το κόστος αποστολής με κούριερ ενός δέματος βάρους 4 κιλών από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα είναι 15 ευρώ, μπορεί να αντιληφθεί πόσο ακριβά πληρώνει τα… έξοδα αποστολής.

Τα στοιχεία της εταιρείας που "χαρίζει" ηλεκτρικές συσκευές είναι απόρρητα για τους καταλόγους του ΟΤΕ, ώστε να μην μπορεί εύκολα κάποιος "πελάτης" να βρει τη διεύθυνσή της. Όσο για τις ηλεκτρικές συσκευές, η εισαγωγή τους γίνεται από εταιρεία που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, η οποία δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τα μηνύματα στα κινητά. "Εμείς πουλάμε χονδρική. Έχουμε πολλούς πελάτες που μεταπωλούν τα προϊόντα μας", ανέφερε στη "Μ" εκπρόσωπος της εταιρείας εισαγωγής ηλεκτρικών συσκευών.