Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αντιεξουσιαστές στη λίστα από παλιά :: 2/2/2006 21:33:06) 

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Αντιεξουσιαστές στη λίστα από παλιά

Ονόματα γνωστών και δραστήριων αντεξουσιαστών αλλά και ατόμων από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς περιλαμβάνονται στη λίστα "σκάνδαλο" των παρακολουθούμενων που αποκαλύφθηκε χθες. Οι υποψίες για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις ενισχύεται από ένα ακόμη στοιχείο: το γεγονός ότι ένας από τους παρακολουθούμενους αντεξουσιαστές υπήρξε και στο παρελθόν στόχος προβοκατόρικης επιχείρησης από ξένες μυστικές υπηρεσίες, που εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Η επιχείρηση, την οποία σχεδίασαν και εκτέλεσαν από κοινού η CIA με την ΕΥΠ, πραγματοποιήθηκε το 1998. Οι δύο υπηρεσίες χρησιμοποίησαν τον ποινικό κρατούμενο, Ανδρέα Λεγάκη, για να διοχετεύσουν όπλα παγιδευμένα με κοριούς σε γνωστούς αναρχικούς, ελπίζοντας ότι αυτά θα έφταναν σε ένοπλες οργανώσεις, όπως ο ΕΛΑ και η "17Ν".

Το ένα όπλο παρέλαβε στην Αθήνα ο Κυριάκος Μαζοκόπος και το άλλο στη Θεσσαλονίκη ο Γρηγόρης Τσιλιμαντός, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των παρακολουθούμενων. Η επιχείρηση τότε ναυάγησε, όταν οι δύο αναρχικοί αντιλήφθηκαν την παγίδα και προσπάθησαν να πετάξουν τα όπλα στα σκουπίδια. Η ΕΥΠ, που παρακολουθούσε τους κοριούς, για να μη χρεωθεί την αποτυχία, ειδοποίησε την αντιτρομοκρατική να κάνει επέμβαση.

Έτσι, οι δύο αναρχικοί συνελήφθησαν για απλή οπλοκατοχή. Όμως η υπόθεση διέρρευσε στον Τύπο. Αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον ποινικό κρατούμενο Λεγάκη και επιπλέον αποδείχτηκε ότι τα δύο όπλα ήταν πανομοιότυπα με διαφορά ενός μόνο ψηφίου στον αριθμό πλαισίου τους.

Έτσι, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα (την ανέλαβε ο κ. Διώτης), για να διαπιστωθεί αν τα όπλα διακινήθηκαν από κρατικές υπηρεσίες.

Ο Μαζοκόπος καταδικάστηκε στα τέλη του 2003 σε φυλάκιση έξι μηνών για απλή οπλοκατοχή.

Στις αρχές του 2004 δικάστηκε και ο Τσιλιμαντός, ο οποίος υποστήριξε ότι ήθελε να αγοράσει ένα μικρό όπλο για την προσωπική του ασφάλεια, έπειτα από διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του. Όταν είδε το οπλοπολυβόλο που του έφερε ο Λεγάκης δεν το έπιασε καν στα χέρια του, διότι ήταν πολύ μεγάλο και γι' αυτό δεν βρέθηκαν ποτέ δικά του αποτυπώματα πάνω του. Τελικά, και ο Τσιλιμαντός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών για απλή οπλοκατοχή. Επίσημα οι διωκτικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν ποτέ -αλλά ούτε και διέψευσαν- την προβοκατόρικη επιχείρηση παγίδευσης των δύο αναρχικών.