Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πόλεμος έχει ξεσπάσει τον τελευταίο μήνα στην Ισπανία, όπου από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση καταβάλλει μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για τη μείωση του καπνίσματος. Η μία μετά την άλλη οι καπνοβιομηχανίες μειώνουν τις τιμές των τσιγάρων τους, για να τα καταστήσουν πιο ελκυστικά στους καταναλωτές, οι οποίοι ωστόσο έχουν όλο και λιγότερες δυνατότητες να καπνίσουν δημοσίως.

Το χορό της μείωσης της τιμής των τσιγάρων άνοιξε η αμερικανική εταιρεία Philip Morris, που παράγει τα Marlboro, ενώ ακολούθησε η μείωση, κατά 26%, της τιμής όλων των κύριων μαρκών τσιγάρων από την γαλλοϊσπανική καπνοβιομηχανία Altadis.

Ο πόλεμος άρχισε με την ξαφνική απόφαση της Philip Morris να μειώσει την τιμή των Marlboro από 2,75 σε 2,35 ευρώ. Τα Marlboro, μία από τις ακριβότερες μάρκες τσιγάρων στην ισπανική αγορά, για λίγο ήταν φθηνότερα από ανταγωνιστικές μάρκες, όπως τα Fortuna της Altadis. Απαντώντας η Altadis έσπευσε να μειώσει την τιμή των Fortuna στα 1,85 ευρώ ανά πακέτο, ενώ μείωσε επίσης τις τιμές σε άλλες μάρκες της, όπως τα Nobel και τα Ducados. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε στροφή 180 μοιρών για την εταιρεία, η οποία στις αρχές του χρόνου είχε αυξήσει τις τιμές των τσιγάρων της.

"H Altadis αποφάσισε να μειώσει τις τιμές των κύριων μαρκών της, με στόχο να παραμείνει ανταγωνιστική στην ισπανική αγορά", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Αυτή η αντιπαράθεση στον τομέα των τιμών αποτελεί εμπόδιο στους στόχους της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία έχει κάνει πολλά βήματα, για να μειωθεί το κάπνισμα στη χώρα. Οι κινήσεις της δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς οι καπνιστές δεν πτοήθηκαν και το τσιγάρο παραμένει αξεσουάρ μόδας ανάμεσα στους νεαρούς Ισπανούς. Η ισπανική κυβέρνηση προσπάθησε να απομακρύνει τους Ισπανούς από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος αυξάνοντας τους φόρους στα τσιγάρα και απαγορεύοντας το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας. Σε ποσοστό περίπου 30% οι Ισπανοί δηλώνουν καπνιστές.

Το τσιγάρο είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ισπανία, όπου ετησίως σημειώνονται περίπου 50.000 θάνατοι που συνδέονται με το κάπνισμα. Όπως προέκυψε από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν η απαγόρευση τεθεί σε ισχύ, το 70% των Ισπανών στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης. Αναμένεται, επίσης, η απαγόρευση που ισχύει στις τηλεοράσεις αναφορικά με τις διαφημίσεις καπνοβιομηχανιών να επεκταθεί και στους πίνακες ανάρτησης διαφημίσεων.

"Φουγάρο" ο Θαπατέρο

Ακόμη και ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο κατηγορείται ότι έχει παραβιάσει τους σχετικούς νόμους. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της ισπανική εφημερίδα, ο Θαπατέρο κάπνισε αρκετά τσιγάρα σε συνάντησή του με Καταλανό πολιτικό στο μέγαρο Μονκλόα, το οποίο χρησιμοποιεί τόσο ως πρωθυπουργικό γραφείο όσο και ως κύρια κατοικία του. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, πράγματι, ο πρωθυπουργός κάπνισε, ωστόσο αυτό συνέβη στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της κατοικίας του, όπου δεν ισχύει η απαγόρευση.