Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σε απεργία πείνας ο σαντάμ χουσεΐν :: 14/2/2006 21:29:33) 

Σε απεργία πείνας ο Σαντάμ Χουσεΐν

Θεαματική η είσοδός του στο δικαστήριο και οξύ φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο

Απεργία πείνας πραγματοποιεί εδώ και τρεις μέρες ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι επτά συγκατηγορούμενοί του, όπως οι ίδιοι διακήρυξαν στη χθεσινή συνεδρίαση της δίκης, η οποία τελικά αναβλήθηκε για την 28η Φεβρουαρίου. Μετά τη θεαματική είσοδό του στο δικαστήριο, ο Σαντάμ φώναξε: "Ο Θεός είναι μεγάλος, ζήτω το αραβικό έθνος". Ο ετεροθαλής αδελφός του, ντυμένος με πιζάμες, φώναξε με τη σειρά του: "Θυσιάζω το αίμα της μητέρας μου και του πατέρα μου για το κόμμα Μπάαθ".

"Ο (πρώην Αμερικανός διοικητής Πολ) Μπρέμερ μάς έφερε σε αυτή τη θέση. Κάθε μέρα επαναλαμβάνετε τα ίδια πράγματα και παρουσιάζετε μάρτυρες. Αυτό δεν είναι δίκη, είναι τηλεοπτικό σίριαλ", συνέχισε ο Σαντάμ Χουσεΐν, ντυμένος με κελεμπία και σκούρο σακάκι. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου προσπάθησε να επιβάλει την τάξη κτυπώντας με το ξύλινο σφυρί την έδρα του. "Στο κεφάλι πρέπει να χτυπήσεις με αυτό το σφυρί", είπε ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Δολοφονήθηκαν πέντε συνήγοροι

Σύμφωνα με τον κύριο συνήγορο Ντουλαΐμι, έως σήμερα τουλάχιστον πέντε συνήγοροι έχουν δολοφονηθεί, άλλων έχει απειληθεί η ζωή, ενώ κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για λόγους ασφάλειας, τόνισε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ένδεκα μέλη της ίδιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός πεντάχρονου αγοριού, όταν περικύκλωσαν μία ομάδα αγροτών στο Ιράκ. Επίσης, σκοτώθηκε ένας Κροάτης οδηγός και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε επίθεση ανταρτών, ενώ δολοφονήθηκε από αγνώστους ο επικεφαλής του κέντρου εκπαίδευσης της ιρακινής αστυνομίας, συνταγματάρχης Μέχντι Μούτλακ.

Τέλος, τρία άτομα συνελήφθησαν από τη στρατιωτική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για τα βίντεο που δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να ξυλοκοπούν άγρια νεαρούς πολίτες στο Ιράκ. Ανάμεσα στα τρία άτομα υπάρχει και ένας στρατιώτης.