Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΔΙΟΞΙΝΕΣ

Βέλγιο και Ολλανδία καθησυχάζουν…

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας προχώρησαν στη θανάτωση χοίρων σε πέντε αγροκτήματα, ενώ εκατοντάδες ζώα παραμένουν σε καραντίνα στο Βέλγιο και την Ολλανδία έως ότου εξακριβωθούν εργαστηριακά τα επίπεδα των καρκινογόνων διοξινών στο χοιρινό κρέας.

Πρόκειται για το τελευταίο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ύστερα από μία παρόμοια περίπτωση το 2004 όταν διοξίνες, χημικές ουσίες που ευρέως χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, είχαν βρεθεί σε ολλανδικές πατάτες.

Περισσότερα από 650 αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στα οποία εκτρέφονται κοτόπουλα, έχουν τεθεί σε καραντίνα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Τα προϊόντα από τα αγροκτήματα αυτά δεν μπορούν να πωληθούν ή να μεταφερθούν όσο διαρκεί το μέτρο.

Οι ολλανδικές και βελγικές υπηρεσίες, που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων, εξετάζουν τα χοιρινά κρέατα για τα επίπεδα της μόλυνσης ύστερα από τον εντοπισμό διοξινών σε τροφές την περασμένη εβδομάδα. "Κάναμε εξετάσεις σε κρέατα στις φάρμες και ήταν αρνητικές. Οι διοξίνες ήταν κάτω του επιτρεπτού ορίου. Αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικές και δεν μπορούμε να καταλήξουμε ακόμη σε συμπεράσματα", δήλωσε ο Πασκάλ Χουμπέρ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων AFSCA του Βελγίου που κάνει εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων χοιρινού κρέατος.

ΣΕΡΒΙΑ

Προς υποψηφιότητα της χήρας Τζίντζιτς

Η Ρούζιτσα Τζίντζιτς, χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Σερβίας. Το τοπίο για την υποψηφιότητα ή μη της Ρούζιτσα Τζίντζιτς θα ξεκαθαρίσει έως τα τέλη της εβδομάδας, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων εκπνέει αύριο.

"Το κόμμα χαιρετίζει την υποψηφιότητα. Ένας μεγάλος αριθμός του DP και υποστηρικτές του έχουν μία συγκεκριμένη σχέση με το κόμμα από τότε που ο σύζυγός μου ήταν στην κεφαλή του. Είναι υποχρέωσή μου να εξετάσω το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς μου", δήλωσε η κ. Τζίντζιτς. Η εκλογή του νέου προεδρείου του DP έχει οριστεί για τις 18 Φεβρουαρίου. Κορυφαία στελέχη του κόμματος πρότειναν πριν από δυο μήνες στην κ. Τζίντζιτς μια θέση αντιπροέδρου, και πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι έχει ήδη συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη.