Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ξέμειναν από πετρέλαιο :: 25/1/2006 20:13:59) 

Στη Δυτική Μακεδονία οι αρχές κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. Η Καστανιά, από την οποία επιτρέπεται η διέλευση των βυτιοφόρων, είναι κλειστή. Η Εγνατία, στο τμήμα της παράκαμψης της Καστανιάς, είναι ανοιχτή, αλλά απαγορεύεται η διέλευση των βυτιοφόρων.

Μεγάλες ελλείψεις σε πολλά πρατήρια στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς

Ξέμειναν από πετρέλαιο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Μέσα στο καταχείμωνο και σε συνθήκες πολικού ψύχους, καθώς ο υδράργυρος πέφτει κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου τις νυχτερινές ώρες, σοβαρές ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης παρατηρούνται το τελευταίο τριήμερο σε πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού Κοζάνης αλλά και των νομών Γρεβενών και Καστοριάς.

Όπως δήλωσε στη "Μ" ο πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών νομού Κοζάνης Γιώργος Χατζηκυπραίος, "τα περισσότερα από τα περίπου 210 πρατήρια υγρών καυσίμων που υπάρχουν στο νομό Κοζάνης έμειναν από πετρέλαιο θέρμανσης", ενώ, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει από συναδέλφους του των γειτονικών νομών, "ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι νομοί Γρεβενών και Καστοριάς".

Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας βυτιοφόρων οχημάτων με επικίνδυνα φορτία από την παράκαμψη της Καστανιάς στη Εγνατία οδό. Όλες αυτές τις ημέρες η παλιά εθνική οδός της Καστανιάς, την οποία χρησιμοποιούν τα βυτιοφόρα, είναι κλειστή, οπότε κάθε πρόσβαση των φορτίων με καύσιμα προς τη Δυτική Μακεδονία είναι κλειστή.

Μισός εκχιονισμός

Ο υπεύθυνος των ΠΣΕΑ Κοζάνης Ευθύμιος Σκαρκαλάς δήλωσε ότι στην παλιά Καστανιά "η ΔΕΣΕ Δυτικής Μακεδονίας κάνει αποχιονισμό και διατηρεί ανοιχτό το δρόμο από την πλευρά του νομού Κοζάνης μέχρι τα όρια του νομού Ημαθίας, αλλά δεν γίνεται αποχιονισμός από την πλευρά της Ημαθίας, οπότε ο δρόμος έκλεισε". Η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, που έχει την ευθύνη της κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό, στο τμήμα της παράκαμψης της Καστανιάς, έθεσε από χθες σε εφαρμογή απόφαση, σύμφωνα με την οποία, λόγω έκτακτης ανάγκης, επιτρέπεται η κυκλοφορία των βυτιοφόρων στην Εγνατία από τις 8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. Το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς πολλά βυτιοφόρα που εφοδιάζουν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι δεν προλαβαίνουν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, προτιμούν να μην ξεκινήσουν καθόλου. Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα χθες, καθώς η διέλευση των φορτηγών στις εθνικές οδούς επιτράπηκε μετά τις 12 το μεσημέρι, οπότε ήταν αδύνατον ένα βυτιοφόρο που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη να προλάβει να περάσει την παράκαμψη Καστανιάς μέχρι τις 2.30 μ.μ. Αλλά και να προλάβαινε, δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στη βάση του.

Σχολιάζοντας τα αναποτελεσματικά μέτρα που λήφθηκαν, ο πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών νομού Κοζάνης προέβη στην παρακάτω σκληρή δήλωση: "Αυτές οι ενέργειες προδίδουν κράτος που βρίσκεται σε πανικό. Και ένα κράτος σε πανικό είναι ένα επικίνδυνο κράτος".

Οριακά τα αποθέματα

Όπως προαναφέρθηκε, τα περισσότερα πρατήρια έχουν ξεμείνει από πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ και οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων, που έχουν ελάχιστα αποθέματα, προειδοποιούν τηλεφωνικά τις νομαρχίες ότι σε λίγο θα στεγνώσουν και οι δικές τους δεξαμενές αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Οριακά είναι και τα αποθέματα σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Όπως είναι φυσικό, η ζήτηση αυτές τις παγωμένες μέρες του χειμώνα είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τους ίδιους τους πρατηριούχους, κάθε πρατήριο έχει πάνω από δεκαπέντε παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης, τις οποίες όμως δεν μπορεί να ικανοποιήσει.