Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πάγωσε η λίμνη της καστοριάς :: 26/1/2006 20:06:24) 

Τα τρία τέταρτα της έκτασης των νερών της λίμνης της Καστοριάς έχουν καλύψει οι πάγοι.

Σε άμεσο κίνδυνο ο υδρόβιος πληθυσμός εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών

Πάγωσε η λίμνη της Καστοριάς

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΗΤΤΑ

Σε παγοδρόμιο έχει μετατραπεί η λίμνη της Καστοριάς εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν. Οι πάγοι κάλυψαν τα τρία τέταρτα της έκτασης των νερών.

Από τον πάγο στη λίμνη κινδυνεύει άμεσα ο υδρόβιος πληθυσμός. Η δημοτική αρχή της πόλης και ο Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων κάνουν ό,τι μπορούν για να τα βοηθήσουν, σπάζοντας τους πάγους και προσφέροντας τροφή. Από την παγωμένη λίμνη οι αρμόδιοι φορείς περισυνέλεξαν χθες το πρωί δύο παγωμένα αρπακτικά γεράκια. Τα πουλιά μεταφέρθηκαν στο Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ορνιθολόγο του κέντρου Νίκο Παναγιωτόπουλο, "από τα δύο πουλιά μόνο το ένα σώθηκε, αλλά δεν ξεπέρασε τον κίνδυνο".

Για τα υδρόβια πουλιά είπε ότι "αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι -40 βαθμούς Κελσίου", ωστόσο βρέθηκαν αρκετά μικρά υδρόβια πουλιά που τα πόδια τους είχαν κολλήσει στον πάγο και είχαν εγκλωβιστεί. Για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η βοήθεια των ανθρώπων του δήμου και του σταθμού περίθαλψης.

Αποδημούν πριν την ώρα τους

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υδρόβιος πληθυσμός της λίμνης Καστοριάς κάθε φορά που παγώνει η λίμνη είναι η αποδήμηση των πουλιών σε άλλες περιοχές. "Επειδή τα υδρόβια πουλιά είναι τροφοσυλλέκτες, αν δεν βρουν εδώ τροφή, φεύγουν για άλλες περιοχές. Με τους παγετούς των δύο τελευταίων χρόνων χάσαμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που έφυγε σε άλλους υδροβιότοπους", υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κυνηγούς να σταματήσουν το κυνήγι στον Αλιάκμονα αυτές τις κρίσιμες ημέρες, επειδή τα κυνηγημένα πουλιά θα έρθουν στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς, με δυσάρεστες βεβαίως συνέπειες. Κάλεσε επιπλέον τις νομαρχίες Καστοριάς και Κοζάνης να απαγορεύσουν το κυνήγι στον Αλιάκμονα, ενώ σημείωσε ότι "δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους η λαθροθηρία βρίσκεται σε έξαρση".

Επιπτώσεις αναμένεται να έχει το πάγωμα της λίμνης στην ιχθυοπανίδα αλλά και σε μεγάλο αριθμό ψαράδων της περιοχής, οι οποίοι έχουν το ψάρεμα ως αποκλειστική απασχόληση.

Όλη την ημέρα χθες συνεργεία του δήμου Καστοριάς και του Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων έσπαζαν τους πάγους περιμετρικά της λίμνης, καθώς και στα δύο λιμανάκια της πόλης, και έδιναν τροφή στα πουλιά, σε μια προσπάθεια να τα απεγκλωβίσουν και να μην πεθάνουν από την πείνα. Χρησιμοποίησαν μάλιστα και το καράβι του δήμου Μακεδνών, το οποίο έκανε βόλτες στα σημεία όπου δεν πάγωσε η λίμνη, προκειμένου να αναταράξουν τα νερά και να βοηθήσουν στο σπάσιμο των πάγων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμενόταν το καθολικό πάγωμα της λίμνης, η οποία μπορεί να παραμείνει έτσι παγωμένη για περισσότερο από μία εβδομάδα.