Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αδυναμία να αποφανθεί αν ο θάνατος μιας γάτας στη Γερμανία από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τον άνθρωπο ή αν είναι ένα γεγονός ήσσονος σημασίας εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας από τη γάτα στον άνθρωπο είναι ελάχιστος.

"Δεν ξέρουμε", ήταν η μόνη απάντηση του εκπροσώπου του ΠΟΥ για τη γρίπη Ντικ Τόμσον, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα. "Είναι αυτό σημαντικό; Είναι αδύνατον να απαντήσουμε προς το παρόν, αλλά δεν φαίνεται να είναι", πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, πάντως, πως ούτως ή άλλως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο από κάποιο πουλί είναι πολύ μικρός και ακόμη μικρότερος από άλλο ζώο, όπως η γάτα.

"Πρέπει να θέσουμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις", εξήγησε ο Τόμσον. "Θανατώθηκαν 180 εκατομμύρια πουλιά εξαιτίας αυτής της νόσου και εντούτοις εντοπίσαμε λιγότερα από 200 κρούσματα σε ανθρώπους. Συνεπώς, ο κίνδυνος που δημιουργείται από την άμεση έκθεση σε ένα οποιοδήποτε μολυσμένο ζώο είναι ελάχιστος", κατέληξε. Η γάτα που ανακαλύφθηκε στο νησί Ρίγκεν, στη βορειοανατολική Γερμανία, δεν είναι το πρώτο κρούσμα μόλυνσης αιλουροειδούς από τον H5N1. Στις αρχές του 2004 ο ιός της γρίπης των πτηνών είχε εντοπιστεί σε οικόσιτες γάτες στην Ταϊλάνδη, ενώ επίσης το 2004 η γρίπη σκότωσε δεκάδες τίγρεις σε φάρμα στην Ταϊλάνδη.

Παρ' όλα αυτά, η εύρεση της νεκρής γάτας έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ολόκληρης της Ευρώπης. Το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χθες ότι οι οικόσιτες γάτες πρέπει να κρατούνται μέσα στο σπίτι και οι σκύλοι να μένουν δεμένοι στις ζώνες προστασίας γύρω από τις εστίες της γρίπης των πτηνών σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα πέντε κρατίδια, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού σε άγρια πουλιά. Αποφασίστηκε, ακόμη, να υποβάλλονται στο εξής σε εξετάσεις όλα τα θηλαστικά που βρίσκονται νεκρά ή παρουσιάζουν αφύσικη συμπεριφορά στις ζώνες προστασίας, δηλαδή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τις εστίες της γρίπης των πτηνών. Παρόμοιο αίτημα για τον περιορισμό των κατοικίδιων απηύθυνε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ενώ νέα ύποπτα κρούσματα νεκρών πτηνών καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Μελέτη για την κατανόηση της νόσου

Η Βασιλική Εταιρεία και η Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών της Βρετανίας ανακοίνωσαν την από κοινού διεξαγωγή έρευνας με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση όλων των πτυχών της γρίπης των πτηνών και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία απέναντι στην απειλή μιας πανδημίας γρίπης. Η μελέτη τους θα επικεντρωθεί σε θέματα διάγνωσης, ελέγχου της μόλυνσης και της μετάδοσης της νόσου, καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων κατά της γρίπης. Οι Βρετανοί επιστήμονες ελπίζουν ακόμη να ανακαλύψουν τι είδους μεταλλάξεις χρειάζεται να γίνουν, για να μπορέσει ο ιός της γρίπης των πτηνών να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Θα αναφέρουν τα ευρήματά τους το ερχόμενο καλοκαίρι σε αξιωματούχους για την υγεία από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στις κυβερνήσεις των χωρών εκείνων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.