Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παγιδευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικά σκότωσε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, όταν εξερράγη χθες στην αγορά της συνοικίας Αλ Ντούρα της Βαγδάτης. Πλήθος αυτοκινήτων και καταστημάτων καταστράφηκαν. Η αγορά αυτή χρησιμοποιείται κυρίως από σιίτες μουσουλμάνους και θεωρείται μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου οι βομβιστικές επιθέσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Μετανάστευσης του Ιράκ επέζησε επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη κατά τη διέλευση της φάλαγγας των αυτοκινήτων που τη μετέφερε. Από την επίθεση υπάρχουν τρεις τραυματισμένοι φρουροί.

Παράλληλα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ Τζααφάρι, εκνευρισμένα απέρριψε τις συστάσεις των ΗΠΑ να περιληφθούν όλες οι πολιτικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες στη νέα κυβέρνηση. Κατά τον πρεσβευτή τους στη Βαγδάτη Ζαλμάϊ Χάλιλζάντ, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να διαθέτουν δισεκατομμύρια στο Ιράκ και αυτά να πηγαίνουν προς ενίσχυση σεχταριστικών πολιτικών.

Από κοντά και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο που κάλεσε χθες τους Ιρακινούς να συγκροτήσουν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται στη χώρα δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο Στρο ανέφερε ότι οι εκλογές έδειξαν πως κανένας σχηματισμός, πολιτικός και μη, δεν μπορεί από μόνος του να επικρατήσει στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί.

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε χθες πως σχεδιάζει την πραγματοποίηση μίας διάσκεψης για εθνική συμφιλίωση στο Ιράκ τον Ιούνιο, σε μία προσπάθεια να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις.

Τέσσερις νεαροί Ιρακινοί κατέθεσαν αγωγή ενώπιον ιρακινού δικαστηρίου σε βάρος Βρετανών στρατιωτών, διεκδικώντας αποζημίωση από την πολυεθνή δύναμη για τη βία που χρησιμοποίησαν Βρετανοί στρατιώτες σε βάρος τους, σύμφωνα με το δικηγόρο τους.