Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μία νέα Νέα Ορλεάνη αναμένεται να πάρει τη θέση των κατεστραμμένων από τους τυφώνες περιοχών της. Τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της λαβωμένης πόλης και την αποζημίωση των εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών, που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα το περασμένο καλοκαίρι, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβερνήτης της Λουιζιάνα Καθλίν Μπλάνκο.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το οποίο συνυπογράφεται και από το δήμαρχο της πόλης Ρέι Νάγκιν, κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού που υπέστη ζημιές μεγαλύτερες των 5.200 δολαρίων στην ανασφάλιστη περιουσία του θα δικαιούται έως και 150.000 δολάρια για την εξαγορά του σπιτιού του, ένα επιπρόσθετο ποσό για ασφάλιση, καθώς και αρκετά άλλα χρηματικά οφέλη από τις ομοσπονδιακές αρχές. Όσο για τους ανασφάλιστους ιδιοκτήτες, που ζουν στην επίσημα "πλημμυρισμένη περιοχή", θα αποζημιωθούν μεν, αλλά τα χρήματα που θα λάβουν θα είναι μειωμένα κατά περίπου 30%. Αυτό αποφασίστηκε ως ελάχιστη αποζημίωση για τους χιλιάδες εκείνους ανθρώπους που εμπιστεύτηκαν τις ομοσπονδιακές αρχές, οι οποίες τους διαβεβαίωναν πως τα φράγματα πάνω από τη Νέα Ορλεάνη δεν θα υποχωρούσαν και παρέμειναν στα σπίτια τους, παρά τις εκκλήσεις να τα εγκαταλείψουν. Όλοι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα λάβουν, για να ξαναχτίσουν ή να επιδιορθώσουν τις οικείες τους, να εξαγοράσουν τις υποθήκες τους ή να μετεγκατασταθούν κάπου αλλού.

Αυτό είναι το τελευταίο σχέδιο για την ανάπλαση της Νέας Ορλεάνης και παρουσιάστηκε μετά την απόρριψη του τελευταίου από το Λευκό Οίκο, με τη δικαιολογία ότι ήταν πολύ γενικόλογο. Για να εγκριθούν όμως οι προτάσεις της Μπλάνκο, πρέπει να συναινέσει και το Κογκρέσο, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται δεν εντάσσονται στον προϋπολογισμό των 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εγκριθεί για την εκ νέου δημιουργία των υποδομών της πόλης. "Μόλις ξεκινάμε την όλη διαδικασία. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ορίσω ένα χρονοδιάγραμμα για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής, γιατί πολλές παράμετροι δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε", σχολίασε η Μπλάνκο.

Επικρίσεις

Περισσότερες από 170.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Κατρίνα και των συνεπακόλουθων πλημμύρων. Οι πληγέντες ανήκαν στη μεγάλη πλειονότητά τους στα κατώτερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, κυρίως μαύροι και ισπανόφωνοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τότε καταγγελίες για εσκεμμένη αμέλεια στην προστασία τους, εκπορευόμενη από ρατσιστικά αίτια. Ανάλογες επικρίσεις ακούγονται και τώρα, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι περιουσίες αξίζουν περισσότερο από τα προσφερόμενα χρήματα, καθώς και ότι όλα γίνονται, για να ερημώσουν μεγάλες περιοχές της πόλης, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους κατασκευαστικούς κολοσσούς, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στη Νέα Ορλεάνη, όπως η "αμαρτωλή" Halliburton.

Σε κάθε περίπτωση παραμένει άγνωστο το πώς τα σχέδια αυτά θα επηρεάσουν μία από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες αμερικανικές πόλεις. Κι ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες για το αν οι δημοτικές αρχές θα είναι σε θέση να προσφέρουν αρκετές υπηρεσίες, ακόμη και εκπαίδευση ή δημόσιες μεταφορές, σε πολλές από τις αραιοκατοικημένες σήμερα γειτονιές.