Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αλιεύθηκε ψάρι μήκους εννέα μέτρων! :: 1/2/2006 19:16:38) 

Αλιεύθηκε ψάρι μήκους εννέα μέτρων!

Στα δίχτυα ψαράδων από την Καβάλα πιάστηκε το βάρους δυόμισι τόνων καρχαριοειδές

Ψάρι μήκους εννέα μέτρων και συνολικού βάρους δυόμισι τόνων αλίευσαν ψαράδες της Καβάλας στη θαλάσσια περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου όγκου του καρχαριοειδούς, το αλιευτικό σκάφος "Γιωργάκης", των αδελφών Κούμαρου, δεν μπόρεσε να το μεταφέρει και έτσι το ψάρι σύρθηκε μέχρι ακτή. Στη συνέχεια με φορτηγό μεταφέρθηκε στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας, όπου έγινε αντικείμενο παρατήρησης και θαυμασμού από ψαράδες, περαστικούς και επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), που εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας, η επιστημονική ονομασία του ψαριού είναι cetorihnus maximus, ενώ κοινή ονομασία του είναι προσκυνητής, αν και κατά τόπους οι ψαράδες τού δίνουν διαφορετικά ονόματα.

Ακακο ψάρι

Πρόκειται για ένα ψάρι εντελώς άκακο, που τρώει πλαγκτόν, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο, αν και δεν φημίζεται για την ποιότητά του. Το συγκεκριμένο ψάρι συναντάται σε όλες τις θάλασσες. Στη Βόρεια θάλασσα το αλιεύουν για το συκώτι του, ενώ χρησιμοποιείται και στην κινεζική ιατρική. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ, το συγκεκριμένο είδους ψαριού τείνει προς εξαφάνιση, δεδομένου ότι ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει διεθνής προσπάθεια για την προστασία του.

Ο cetorihnus maximus σε μέγεθος μπορεί να φτάσει και τα δεκαπέντε μέτρα, στοιχείο από το οποίο οι επιστήμονες του ΙΝΑΛΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψάρι που πιάστηκε στα δίχτυα των ψαράδων ήταν σχετικά μικρής ηλικίας. Το καρχαριοειδές έχει χαρακτηριστεί σαν τεμπέλικο ψάρι, που ζει στα ανοιχτά του Στρυμονικού κόλπου, όπου βρίσκει τροφή στην πλούσια με φερτές ύλες θάλασσα. Την εποχή αυτή πιθανόν να βρισκόταν καθισμένο στο βυθό και πιάστηκε τυχαία στα δίχτυα των ψαράδων, αφού δεν αποτελεί στόχο τους.