Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας μπροστά σε τράπεζα της Βαγδάτης, ενώ άλλοι έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις βόρεια και νότια της Βαγδάτης. Όμως τα νέα μακελειά επισκιάζει ο σάλος που προκαλούν οι αποκαλύψεις για βασανιστήρια τα οποία έκαναν Βρετανοί στρατιώτες εις βάρος Ιρακινών κρατουμένων.

Λάδι στη φωτιά του κλίματος έντασης ανάμεσα στο μουσουλμανικό κόσμο και τη Δύση με αφορμή τη διακωμώδηση σκίτσων του Μωάμεθ έρχονται να ρίξουν οι εικόνες Βρετανών στρατιωτών να ξυλοκοπούν νεαρούς Ιρακινούς, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο αραβικός πληθυσμός θεωρεί το βίντεο που προβλήθηκε στη Βρετανία ακόμη μία απόδειξη της περιφρονητικής στάσης της Δύσης έναντι του Ισλάμ. Κατά την εφημερίδα "Βήμα" του Μπαχρέιν, "η ψευδαίσθηση ότι οι βρετανικές δυνάμεις είναι φιλικές δεν υφίσταται πλέον…", ενώ ο αναλυτής από το Κατάρ Αμπντουλαζίζ Μαχμούντ υποστηρίζει ότι "το βίντεο αυτό καθαυτό δεν είναι κάτι το πολύ σημαντικό, αλλά τη χρονική στιγμή με τους εξαγριωμένους Άραβες κατά των δυτικών σκίτσων έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά…".

Πρώτη σύλληψη

Ως προς τη διερεύνηση του περιστατικού που απεικονίζει το βίντεο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένα άτομο από τη στρατονομία σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται. Η επίμαχη βιντεοταινία, η οποία έχει προβληθεί ευρέως στα βρετανικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει στρατιώτες να τραβούν Ιρακινούς αμάχους πίσω από έναν τοίχο στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το 2004, να τους ξυλοκοπούν και να τους κλοτσούν.

Από την άλλη πλευρά οι εικόνες των Βρετανών στρατιωτών να χτυπούν αλύπητα νεαρούς Ιρακινούς εκτιμάται ότι ήταν "ένα πραγματικό δώρο για την προπαγάνδα των εχθρών μας", όπως γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες σχολιάζοντας το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η "News of the World". "Αυτά που είδαμε εκεί δεν ήταν κάποιοι αλήτες που ξεσπούν στους δρόμους… Γίνεται πλέον όλο και περισσότερο σαφές ότι υπάρχει μία νοοτροπία ξυλοδαρμού σε ορισμένους θύλακες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων", γράφει η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

Η "Γκάρντιαν" αξιώνει "την άμεση, σοβαρή και παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων" αυτού του σκανδάλου. "Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιοφυία στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, για να φανταστεί τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι εικόνες αυτές, μόλις μεταδοθούν σε όλον τον αραβικό κόσμο", γράφουν οι "Τάιμς", τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πειθαρχίας στους κόλπους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Διά της βίας ο Σαντάμ

Εν τω μεταξύ διά της βίας προσήχθησαν χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοι. Εισερχόμενος στην αίθουσα ο Σαντάμ φώναξε "Κάτω οι προδότες, κάτω ο Μπους, ζήτω η ούμα", ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι βρίσκονται παρά τη θέλησή τους στην αίθουσα.

"Είμαι πρόεδρος της επιτροπής υπεράσπισης και μπορώ να σας πω ότι ούτε οι συνήγοροι ούτε οι κατηγορούμενοι θα παραστούν στο δικαστήριο", είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδος Χαλίλ Ντουλάιμι, προσθέτοντας ότι ούτε κάποιος νόμος μπορεί να τους υποχρεώσει να παραστούν. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αξιώνουν την αλλαγή του προέδρου του δικαστηρίου, την προστασία των δικηγόρων και των οικογενειών τους και την απευθείας μετάδοση της δίκης χωρίς περικοπές.