Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( στο ένα μέτρο το χιόνι :: 25/1/2006 20:51:19) 

Πρωτοφανής η κακοκαιρία για τα δεδομένα της περιοχής, λένε οι κάτοικοι της Χαλκιδικής.

"Αγνώριστος" ο επαρχιακός δρόμος Μουδανιών - Σιθωνίας στο ύψος της Νικήτης.

Η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Χαλκιδική διεξα΄γεταοι μόνο με αλυσίδες και τα σχολεία έμειναν κλειστά.

Χαλκιδική: Τριάντα χρόνια είχαν να δουν τέτοια κακοκαιρία

Στο ένα μέτρο το χιόνι

Του ΘΟΔΩΡΗ ΔΟΥΚΑ

Σε λευκό κλοιό βρέθηκαν από χθες τα ξημερώματα η Κασσάνδρα και η Σιθωνία Χαλκιδικής, καθώς το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο, πρωτοφανές φαινόμενο τα τελευταία τριάντα χρόνια για την περιοχή, όπως δηλώνουν στη "Μ" οι κάτοικοι.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη Σιθωνία και η κυκλοφορία μέχρι τις 12 το μεσημέρι στο επαρχιακό δίκτυο από το Βατοπέδι μέχρι τη Σάρτη και τη Συκιά ήταν πολύ δύσκολη ακόμη και με αλυσίδες. Η σφοδρές χιονοπτώσεις στις δύο χερσονήσους ήταν πρωτοφανής και οι αρμόδιοι φορείς πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Η νομαρχία αναγκάστηκε να μετακινήσει μηχανήματα από τη βόρεια Χαλκιδική, ενώ δεν έβρισκε να πάρει μισθωμένα, γιατί είχαν ακινητοποιηθεί από την παγωνιά. Η ΔΕΣΕ έστειλε στη μία το μεσημέρι δύο μηχανήματα, για να βοηθήσουν στον αποχιονισμό, ενώ τα μηχανήματα των δήμων Ορμύλιας, Σιθωνίας και Τορώνης ήταν επί ποδός προσπαθώντας να συμβάλουν στη διάνοιξη των δρόμων.

Τους έπιασε απροετοίμαστους

"Αυτός ο χιονιάς που έπληξε τα νοτιότερα και παραθαλάσσια τμήματα του νομού μάς βρήκε απροετοίμαστους. Η αλλαγή της ευθύνης συντήρησης και αποχιονισμού του επαρχιακού δικτύου Σιθωνίας και Κασσάνδρας από την περιφέρεια στη νομαρχία επιδείνωσε την κατάσταση, διότι η νομαρχία δεν πρόλαβε να πάρει ούτε μηχανήματα, ούτε προσωπικό, ούτε να κάνει κάποιο σχεδιασμό, και βρέθηκε αντιμέτωπη για πρώτη φορά στις περιοχές αυτές με έκτακτα καιρικά φαινόμενα", δήλωσε στη "Μ" ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης, ο οποίος χθες βρέθηκε στη Σιθωνία, για να συντονίσει την κατάσταση. Στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας η κυκλοφορία μέσα στους οικισμούς ήταν αδύνατη λόγω του ύψους του χιονιού, που ξεπερνούσε το ένα μέτρο.

Η κεντρική και η βόρεια Χαλκιδική αντιμετώπισαν και χθες προβλήματα, ωστόσο εκεί ο συντονισμός ήταν καλύτερος. Η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Χαλκιδική διεξαγόταν μόνο με αλυσίδες και τα σχολεία έμειναν κλειστά.