Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον έβρο :: 13/1/2006 20:44:33) 

ΤΕΛΩΝΕΙΑ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον Έβρο

Κατά 90% μειώθηκε η κίνηση προς την Τουρκία

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκονται από χθες τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί στους τρεις μεθοριακούς σταθμούς που συνδέουν τη χώρα μας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Και τα τρία τελωνεία της περιοχής έχουν εφοδιαστεί με εφεδρικά συστήματα απολύμανσης, καθώς υπάρχει πάντα στην περιοχή η πιθανότητα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία του ειδικού υγρού μέσω των σωληνώσεων.

Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι έλεγχοι στα αυτοκίνητα που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία, τα οποία απολυμαίνονται. Όπως αναφέρει ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής, έχουν μειωθεί κατακόρυφα, έως 90%, οι διελεύσεις αυτοκινήτων από τους μεθοριακούς σταθμούς. Οι αρχές αποφάσισαν την απολύμανση και του τρένου που φτάνει στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω του σταθμού του Πυθίου, γι' αυτό εγκατέστησαν ειδικά συνεργεία στο σημείο.

Εμβολιασμοί για την ψευδοπανώλη

Τον εμβολιασμό όλων των συστηματικής εκτροφής και οικόσιτων πουλερικών στο νομό συνιστούν οι ειδικοί, ύστερα από τους μαζικούς θανάτους πτηνών που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, για τους οποίους όπως ανακοινώθηκε ευθύνεται η ψευδοπανώλη.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος ακόμη και σε εκτροφές που έχουν μικρό αριθμό ορνίθων, αφού η νόσος είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική στα πτηνά, με θνησιμότητα που αγγίζει το 100%. Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης Μιχάλης Διαμαντάκης διευκρινίζει πως «η ψευδοπανώλη των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Μέχρι και ιερείς και ιμάμηδες της περιοχής έχουν επιστρατευτεί για την ενημέρωση των κατοίκων. Οι θρησκευτικοί λειτουργοί, στους οποίους απεστάλη σχετική εγκύκλιος, καλούνται να μιλήσουν στους πιστούς όχι για τη… σωτηρία του ψυχής αλλά για την πιστή τήρηση όσων έχουν αποφασιστεί.

Ειδική πατέντα στην Ξάνθη

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 500 δείγματα έχουν ληφθεί από πτηνά της περιοχής, ενώ αρνητικά είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που αφορούν στα 300 πτηνά του Έβρου.

Ένα ακόμη βήμα αντιμετώπισης της νόσου έγινε στην Ξάνθη. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός συστήματος για την ομαδική θανάτωση πτηνών στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, το οποίο στηρίζεται στη χρήση διοξειδίου του άνθρακα.

Το επίτευγμα, που ανήκει στη διεύθυνση Υγιεινής Ξάνθης, προβλέπει πως εντός πέντε λεπτών μπορούν να θανατωθούν τουλάχιστον πενήντα πτηνά.

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ