Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( χαμόγελα στο λευκό οίκο :: 13/1/2006 20:23:51) 

Χαμόγελα στο Λευκό Οίκο

Την ώρα που στην πατρίδα της ο πολιτικός κόσμος ερίζει για το ρόλο που έπαιξαν οι Γερμανοί πράκτορες κατά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διάβαινε για πρώτη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Το κλίμα ήταν εμφανώς εγκάρδιο, σηματοδοτώντας το τέλος των "παρεξηγήσεων" που είχε προκαλέσει η διαφωνία Σρέντερ προς τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι Μπους και Μέρκελ εξέτασαν τις εξελίξεις στο Ιράν, και συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης…

Πολιτική θύελλα συνεχίζουν να προκαλούν στο Βερολίνο οι αποκαλύψεις γερμανικών ΜΜΕ ότι Γερμανοί πράκτορες είχαν ενεργό ρόλο στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη το 2003, παρά τη ρητή άρνηση της τότε κυβέρνησης Σρέντερ να συνταχθεί με τις ΗΠΑ. Οι αποκαλύψεις συνέπεσαν με την πρώτη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στο Λευκό Οίκο.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BND) συγκεντρώνουν τα πυρά του Τύπου και μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου. Η πρώτη φορά ήταν το Δεκέμβριο, όταν είχε αποκαλυφθεί η "κατά λάθος" απαγωγή από τη CIA του Γερμανού -λιβανικής καταγωγής- υπηκόου Χαλέντ ελ Μάσρι, που είχε θεωρηθεί ύποπτος για τρομοκρατική δράση. Στην απαγωγή είχε συνεργαστεί και η BND. Τώρα, αποκαλύπτεται (από το κρατικό κανάλι ARD και την εφημερίδα "Ζιντόιτσε Τσάιτουγκ") ότι δύο Γερμανοί πράκτορες με έδρα τη Βαγδάτη έδιναν σημαντικές πληροφορίες στον αμερικανικό στρατό, το Μάρτιο του 2003, υποδεικνύοντας ποιοι στόχοι έπρεπε (ή, κατ' άλλη εκδοχή, δεν έπρεπε) να βομβαρδιστούν. Κοινό στοιχείο των δύο περιπτώσεων είναι οι πολιτικές ευθύνες του μέχρι πρότινος πολιτικού προϊσταμένου της BND και σήμερα υπουργού Εξωτερικών, Σοσιαλδημοκράτη Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, που επί σειρά ετών θεωρούνταν δεξί χέρι του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά) ζήτησαν την συγκρότηση εξεταστικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενώ εκτάκτως συνεδρίασε χθες στη βουλή κεκλεισμένων των θυρών η επιτροπή ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών.

Σε μια χώρα όπου η αντίθεση προς τον πόλεμο κατά του Ιράκ παραμένει ακόμη ιδιαίτερα έντονη, σοκ προκαλεί η μομφή που πλανάται ότι η τότε κυβέρνηση Σρέντερ προσποιούνταν ότι είναι κατά της πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ στην πράξη συνεργαζόταν με τον αμερικανικό στρατό, υποδεικνύοντας τις στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες της Βαγδάτης.

Ο Στάινμαγερ χαρακτήρισε τη μομφή αυτή "σχιζοφρενική", τονίζοντας ότι ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του "θα δεχθούν τις προσπάθειες αυτές να ξαναγραφεί η Ιστορία".

Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών τονίζουν, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση Σρέντερ είχε χαράξει μια "κόκκινη γραμμή", αποκλείοντας κάθε συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στις πολεμικές επιχειρήσεις, και σε αυτήν τη γραμμή παρέμεινε.

Τη θέση αυτή δείχνει να ενστερνίζεται και η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, διευκρινίζοντας ωστόσο χθες ότι πράκτορες των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Βαγδάτη "διαβίβασαν πληροφορίες" το 2003 στις αμερικανικές υπηρεσίες για να μη βρεθούν κατά λάθος στο στόχαστρο των αμερικανικών πληγμάτων μη στρατιωτικοί στόχοι, όπως σχολεία, νοσοκομεία και πρεσβείες.