Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τουλάχιστον 160 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους καταμετρήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από την αρχή της επιδημίας, το 2003, εκ των οποίων τα 85 κατέληξαν στο θάνατο του ασθενή, σε έξι χώρες του κόσμου.

Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παραμένει το Βιετνάμ, όπου το στέλεχος H5N1 του ιού πρωτοχτύπησε στα τέλη του 2003, με 93 ασθενείς, από τους οποίους κατέληξαν οι 42. Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ αναφέρεται αυστηρά και μόνο στα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί από τα διαπιστευμένα σε αυτόν επιστημονικά εργαστήρια. Όπως προκύπτει, στην Ταϊλάνδη σημειώθηκαν 22 κρούσματα με 14 νεκρούς, στην Ινδονησία σημειώθηκαν 19 κρούσματα με 14 νεκρούς, στην Κίνα 10 με 7 νεκρούς και στην Καμπότζη 4, στο σύνολό τους θανατηφόρα.

Αναφορικά με την Τουρκία, τα βρετανικά εργαστήρια τα οποία κλήθηκαν να εξετάσουν τα ύποπτα κρούσματα αποφάνθηκαν ότι σε 12 από τα 21 δείγματα, τα οποία εστάλησαν σε αυτά, ανιχνεύθηκε πράγματι ο ιός H5N1. Τέσσερις από τους ασθενείς από τους οποίους προήλθαν τα δείγματα υπέκυψαν.

Στον εν λόγω απολογισμό του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνεται το Ιράκ, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν προχθές ότι πέθανε μία έφηβη από τον ιό, από τον οποίο πιθανολογείται ότι πέθανε και ο θείος της, ενώ έχει αναφερθεί άλλο ένα ύποπτο κρούσμα, σε μία γυναίκα που νοσηλεύεται. Εργαστηριακές αναλύσεις για τις τρεις αυτές περιπτώσεις πραγματοποιούνται σε ένα βρετανικό εργαστήριο συνεργαζόμενο με τον ΠΟΥ.

Σήμερα συνεχίζονται οι αναλύσεις των υπολοίπων 9 δειγμάτων από την Τουρκία, αλλά εικάζεται ότι δεν πρόκειται περί γρίπης των πτηνών, κατεβάζοντας σε 12 από 21 τον αριθμό των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με υπουργούς και βουλευτές, στη διάρκεια μιας δεξίωσης που έγινε σήμερα στο κτίριο της εθνοσυνέλευσης, γεύτηκαν νόστιμα πιάτα με πουλερικά μπροστά στις κάμερες, προκειμένου να καθησυχάσουν τον πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους της γρίπης των πτηνών. "Δεν είναι δυνατό να αποκλείσουμε αυτά τα θαυμάσια προϊόντα από το τραπέζι μας", ανέφερε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, πριν περάσει στον μπουφέ, για να δοκιμάσει ορισμένες από τις 14 συνταγές με κοτόπουλο.

Στο μεταξύ, δύο νέες εστίες του ιού εντοπίστηκαν χθες στη χερσόνησο της Κριμαίας, στη Νότια Ουκρανία, σε πτηνά της οποίας έχει ήδη εκδηλωθεί η ασθένεια. Στην περιοχή Αλούστα βρέθηκαν νεκρά 140 άγρια πουλιά, τα οποία πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών. Εξάλλου, περίπου 500.000 πουλερικά σφαγιάσθηκαν σε μεθοριακή ζώνη του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου επιβεβαιώθηκε ένας πρώτος θάνατος από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

Ψυχραιμία για Κύπρο

Όσον αφορά την Κύπρο και το ενδεχόμενο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών, μετά τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι δεν είναι πολύ ανησυχητική. Ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Κύπρου Γιώργος Νεοφύτου δήλωσε ότι έτυχε σχετικής πληροφόρησης από τους δύο εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει τεθεί σε καραντίνα ζώνη ακτίνας δέκα χιλιομέτρων στην περιοχή Μακράσυκας.