Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( χτυπά και πάλι η καρδιά του "παπανικολάου" :: 27/2/2006 20:48:32) 

Παλιότερα στην κλινική γίνονταν περίπου 250 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς το χρόνο.

Χτυπά και πάλι η καρδιά του "Παπανικολάου"

Η Καρδιοχειρουργική κλινική παρέμενε ακέφαλη και ανενεργή επί ένα χρόνο - Από αύριο εντάσσεται και στο πρόγραμμα εφημεριών

Το… φιλί της ζωής στην Καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι δίνει η εκ νέου στελέχωσή της. Μετά δέκα χρόνια σοβαρών προβλημάτων, τα οποία οδήγησαν τελικά στη διακοπή των επεμβάσεων ανοιχτής καρδιάς εδώ και περίπου ένα χρόνο, η επαναλειτουργία της κλινικής παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Ήδη χθες ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος διευθυντής Γεώργιος Δρόσος, ενώ στην ιατρική ομάδα έχουν ενταχθεί δύο καρδιοχειρουργοί και δύο θωρακοχειρουργοί, καθώς και έξι ειδικευόμενοι. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη η κρίση της θέσης επιμελητή Α', ενώ έχει ζητηθεί από τη διοίκηση του "Παπανικολάου" και η προκήρυξη άλλων δύο θέσεων καρδιοθωρακοχειρουργών. Από αύριο, η Καρδιοχειρουργική θα αρχίσει να συμμετέχει και στο πρόγραμμα εναλλασσόμενης εφημερίας, κάνοντας τρεις εφημερίες την εβδομάδα.

Το κενό

"Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Καρδιοχειρουργική, που επί ένα χρόνο παρέμενε ακέφαλη και ανενεργή, θα αρχίσει πάλι να λειτουργεί. Από τον περασμένο Απρίλιο είχαν σταματήσει οι επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, μετά την παραίτηση και του τελευταίου επιμελητή Α' της κλινικής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικές κλινικές", δηλώνει στη "Μακεδονία" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου "Παπανικολάου" Γιάννης Κυριακίδης, που υπενθυμίζει ότι παλιότερα στην κλινική γίνονταν περίπου 250 επεμβάσεις το χρόνο. Σημειώνει ότι η επαναλειτουργία της θα βοηθήσει σημαντικά και στην κάλυψη της Καρδιολογικής κλινικής, καθώς μέχρι σήμερα, "εάν είχαμε κάποια επιπλοκή σε ασθενή με πρόβλημα καρδιάς, έπρεπε να φωνάξουμε καρδιοχειρουργό από το Παπαγεωργίου". Δεν παραλείπει ωστόσο να τονίσει την ανάγκη να προστεθούν στον εξοπλισμό της ΜΕΘ τουλάχιστον δύο κλίνες για τις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.

Οι λίστες

"Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να εξυπηρετηθούν και πάλι οι ασθενείς που χρήζουν επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, αλλά και να μειωθεί η λίστα αναμονής σε ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου, τα οποία είχαν δεχτεί το φόρτο", επισημαίνει η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου "Παπανικολάου" Ειρήνη Πατσινακίδου.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΟΥΚΑ