Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πέθανε χθες, σε ηλικία 78 ετών, η χήρα του Αμερικανού ηγέτη του κινήματος των μαύρων υπέρ της ισονομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Κορέτα Σκοτ Κινγκ. Μετά τη δολοφονία του Λούθερ Κινγκ, το 1968, αφιέρωσε τη ζωή της στη συνέχιση του έργου του, πετυχαίνοντας αναγνώριση από όλη την αμερικανική κοινωνία.

Η Κορέτα πάλεψε για την καθιέρωση εθνικής εορτής στη μνήμη του συζύγου της και ίδρυσε το Κέντρο Κινγκ στην Ατλάντα για τη διατήρηση της κληρονομιάς του. Το θάνατό της ανακοίνωσε ο -μαύρος- πρώην δήμαρχος της Ατλάντα Άντριου Γιανγκ, ο οποίος συμμετείχε στη μάχη για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως είπε, η Κινγκ, η οποία το 2005 υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και έμφραγμα, πέθανε στον ύπνο της το βράδυ της Δευτέρας.

Η Κινγκ, που συνάντησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Βοστόνη και τον παντρεύτηκε το 1953, μεγάλωσε μόνη της τα τέσσερα παιδιά τους, ενώ την ίδια στιγμή εργαζόταν, για να διαφυλάξει το έργο του. Το 1969 ίδρυσε το Κέντρο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. για τη Μη-Βίαιη Κοινωνική Αλλαγή Στην Ατλάντα, ενώ το 1986 είδε την καθιέρωση εθνικής εορτής την ημέρα γέννησης του συζύγου της.