Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΙΣΠΑΝΙΑ

Νέος εμφύλιος για τα αρχεία

Το ισπανικό κράτος άρχισε χθες να επιστρέφει στην αυτόνομη περιοχή της Καταλονίας τα αρχεία της που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1936-39) και έκτοτε φυλάσσονταν στη Σαλαμάνκα, οι κάτοικοι της οποίας αντέδρασαν μαχητικά στη μεταφορά τους. Υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, εργαζόμενοι έφθασαν χθες τα ξημερώματα, για να μεταφέρουν τα 500 κιβώτια που περιέχουν τα διαφιλονικούμενα αρχεία, γνωστά ως "έγγραφα της Σαλαμάνκας".

Η μεταφορά αυτή έριξε λάδι στη φωτιά των συντηρητικών κύκλων, που ήδη έχουν εξοργιστεί για τη βούληση της Καταλονίας να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και εκφράζουν την αντίθεσή τους στη σοσιαλιστική κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ότι κάνει πολλές παραχωρήσεις στην πλούσια ισπανική περιοχή.

Μολαταύτα, η υπουργός Πολιτισμού Κάρμεν Κάλβο υποστήριξε πως η διελκυστίνδα τούτη για τα αρχεία, που υφάρπαξαν οι δυνάμεις του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο στα τέλη του εμφυλίου πολέμου, έχει παρατραβήξει. Ωστόσο, η δημαρχία της Σαλαμάνκας, που ελέγχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, προσπάθησε έστω και την ύστατη στιγμή να εμποδίσει την επιστροφή των εγγράφων, καταφεύγοντας στη δικαιοσύνη και προσπαθώντας να εμποδίσει τα φορτηγά του υπουργείου Πολιτισμού να πλησιάσουν στο κτίριο των αρχείων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

"Κοσμικός θησαυρός" η αστρόσκονη

"Η αποστολή Stardust (αστρόσκονη) είναι μια πλήρης επιτυχία, δήλωσαν σήμερα με ικανοποίηση οι Αμερικανοί επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα αυτό, μετά την πρώτη οπτική εξέταση των σωματιδίων που προέρχονται από κομήτες και το διαστρικό χώρα, τα οποία έφτασαν την Κυριακή στη Γη με τη διαστημική κάψουλα.

"Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας", δήλωσε ο Ντόναλντ Μπράουνλι, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και επιστημονικός υπεύθυνος για την αποστολή αυτή, κατά την οποία το Stardust έκανε ένα διαστημικό ταξίδι επτά ετών καλύπτοντας 4,63 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. "Είναι ένας πραγματικός κοσμικός θησαυρός που προέρχεται από τα όρια του ηλιακού συστήματος", είπε, προσθέτοντας πως αυτό θα επιτρέψει να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του πως σχηματίστηκε ο ήλιος και οι πλανήτες πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.