Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( θέατρο προεκλογικών συγκρούσεων το μιλάνο :: 12/3/2006 20:42:31) 

Η βία στο Μιλάνο έγινε πρώτο θέμα στον ιταλικό Τύπο. "Τα καλόπαιδα της Αριστεράς καίνε το Μιλάνο" σύμφωνα με την "Giornalle" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (πάνω). Σε αναρχοαυτόνομούς αποδίδει η αριστερή Unita τα επεισόδια, σημειώνοντας ότι "η Δεξιά ευγνωμονούσα, ευχαριστεί" (κάτω).

Θέατρο προεκλογικών συγκρούσεων το Μιλάνο

Αριστεριστές κατά νεοφασιστών, συμμάχων του Μπερλουσκόνι

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία, όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 9ης και 10ης Απριλίου. Εκατοντάδες αριστεριστές διαδηλωτές, που επιχείρησαν να εμποδίσουν συγκέντρωση ακροδεξιών, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στο Μιλάνο το Σάββατο, δίνοντας λαβή σε ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές, που ανήκουν σε οργανώσεις και κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και ένα κτίριο σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Μιλάνου, όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τη συγκέντρωσή τους εναντίον μιας προεκλογικής συγκέντρωσης ενός φασιστικού κόμματος.

Έξαλλοι καταστηματάρχες και κάτοικοι συνεπλάκησαν με διαδηλωτές, τους οποίους παγίδευσαν και γρονθοκόπησαν, πριν η αστυνομία να τους απομακρύνει. Μία αυτοσχέδια βόμβα που έριξαν διαδηλωτές τραυμάτισε εννέα αστυνομικούς. Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές συνελήφθησαν σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα επεισόδια αυτά ήταν τα σοβαρότερα από το 2001 (λίγο μετά την άνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία) στη Γένοβα, όταν ένας διαδηλωτής είχε βρει το θάνατο στις διαδηλώσεις κατά της συνόδου της G8. Ο Μπερλουσκόνι και η κεντροδεξιά συμμαχία της οποίας ηγείται -που βρίσκονται 3,5 ποσοστιαίες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις- επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα επεισόδια.

Η συγκέντρωση των φασιστών που προκάλεσε τα επεισόδια έγινε από την "Τρίχρωμη Φλόγα", έναν ακροδεξιό πολιτικό σχηματισμό που μετέχει στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε μέλη της "Ένωσης" του Ρομάνο Πρόντι ότι βρίσκονταν ανάμεσα στους διαδηλωτές.

"Στο κέντρο της Ένωσης επικρατεί πλήρες χάος: Από τις δημοκρατικές τους οργανώσεις βγήκαν οι 350 άνθρωποι που χρησιμοποιώντας βίαια μέσα προσπάθησαν να εμποδίσουν μία πολιτισμένη εκδήλωση των συμμάχων μας", είπε ο Μπερλουσκόνι σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εμφάνισής του στη Σικελία.

Ο Πρόντι επιχείρησε να αποστασιοποιήσει την κεντροαριστερά από τους διαδηλωτές. "Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτού του είδους τη βία. Δεν συνάδει με την έννοια της δημοκρατίας και του πολιτισμού", είπε.