Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αυξάνουν συνεχώς τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, ενώ άρχισαν να γίνονται έντονα αισθητές οι οικονομικές επιπτώσεις στον πτηνοτροφικό τομέα.

Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν χθες τρία νέα κρούσματα σε κότες και πάπιες δυτικά της Κωνσταντινούπολης, και άρχισαν επιχείρηση θανάτωσης πτηνών. Δείγματα από τα μολυσμένα πουλερικά εστάλησαν στη Βρετανία για περαιτέρω εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από το στέλεχος Η5Ν1, που είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Η Τουρκία εξακολουθεί έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες μετά την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στο έδαφός της, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα παιδιά, τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της νόσου σε 93 εστίες μόλυνσης.

Νέα κρούσματα του ιού H5 εντοπίστηκαν επίσης σε άγρια πτηνά στην Ελβετία, τη Βόρεια Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την Κίνα.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε από την ένωση Γερμανών πτηνοτρόφων ZDG, οι απώλειες του τομέα της πτηνοτροφίας στη Γερμανία από τη γρίπη των πτηνών ανέρχονται σε 143 εκατομμύρια ευρώ από το φθινόπωρο, καθώς η ζήτηση πουλερικών έχει μειωθεί κατά 20%.

Από τη γρίπη των πτηνών έχει πληγεί σοβαρά και ο γαλλικός πτηνοτροφικός τομέας, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, ο οποίος χάνει μηνιαίως 40 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πολλές χώρες έχουν σταματήσει την εισαγωγή πουλερικών από τη Γαλλία και οι εγχώριες πωλήσεις έχουν επίσης μειωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

"Οι απώλειες βάσει της μείωσης της κατανάλωσης κατά περίπου 25% - 30% είναι 40 εκατομμύρια ευρώ το μήνα", δήλωσε ο επικεφαλής του κύριου αγροτικού σωματείου της Γαλλίας FNSEA.