Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πρωτοχρονιά στα κατεχόμενα :: 1/1/2006 21:48:42) 

ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

Πρωτοχρονιά στα κατεχόμενα

Κρατούμενος παραμένει ο Ελληνοκύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος συνελήφθη στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όταν μαζί με την Πολωνέζα ευρωβουλευτή Γενοβέφα Γκράβοτσκα θέλησε να περάσει στα κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει "φιλοφρονητική επίσκεψη", όπως είπε, στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο ευρωβουλευτής θα οδηγηθεί σήμερα σε "δικαστήριο" του ψευδοκράτους, ενώ η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του.

Ο κ. Ματσάκης συνελήφθη από αστυνομικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, διότι το κατοχικό καθεστώς τον είχε χαρακτηρίσει "καταζητούμενο" από την 1η Νοεμβρίου 2005, όταν κατέβασε την τουρκική σημαία από ένα αφύλακτο σημείο στην περιοχή της Λουρουτζίνας. Για την ενέργειά του αυτή είχε δεχθεί την έντονη κριτική από την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος παρέδωσε τη σημαία στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιστραφεί στους Τουρκοκύπριους.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας "παράνομη" τη σύλληψη του κ. Ματσάκη, ενώ προέβη και σε διπλωματικό διάβημα προς τον επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Παρά ταύτα, το τουρκοκυπριακό καθεστώς δεν απελευθέρωσε τον ευρωβουλευτή και τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση ότι ο κ. Ματσάκης θα παρουσιαστεί το πρωί της Δευτέρας σε "δικαστήριο" στα κατεχόμενα, για έκδοση "διατάγματος κράτησης".