Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στο Βελιγράδι βρίσκεται από χθες το απόγευμα η σορός του εκλιπόντα πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μπροστά στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο έως το Σάββατο, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας στη γενέτειρά του Ποζάρεβατς, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της σερβικής πρωτεύουσας. Άγνωστο παραμένει αν τελικά παρευρεθεί η σύζυγός του Μίρα Μάρκοβιτς.

Το αεροσκάφος Μπόιγκ 737 των γιουγκοσλαβικών αερογραμμών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σουρτσίν του Βελιγραδίου στις 16.45 ώρα Ελλάδος. Στο διάδρομο προσγείωσης βρισκόταν αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Μίλοραντ Βούτσελιτς, ο οποίος έχει επιφορτισθεί με την οργάνωση της τελετής της ταφής του Μιλόσεβιτς. Περίπου εκατό υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας ήταν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο νεκρό ηγέτη τους. Στη συνέχεια το φέρετρο του Μιλόσεβιτς μεταφέρθηκε στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, ενώ όσοι εκ των οπαδών του πρόλαβαν να πληροφορηθούν την άφιξη στο Βελιγράδι βγήκαν στη λεωφόρο απ' όπου διερχόταν η πομπή και έριχναν λουλούδια. Τελικά, η σορός του χθες τοποθετήθηκε στο νεκροφυλάκειο της κλινικής Αγίου Σάβα, ενώ από σήμερα το πρωί θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Πληροφορίες μας από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι υποστηρικτές του σχεδιάζουν πλήρη κινητοποίηση των οπαδών του, ώστε με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά των δυτικών διωκτών του και των πιστών σε αυτούς κυβερνώντων της Σερβίας μετά την ανατροπή Μιλόσεβιτς το 2000, αν και από αυτούς εξαιρούν τον πρωθυπουργό Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα.

Η δημοτική αρχή στο Ποζάρεβατς δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τον τόπο που θα ταφεί ο Μιλόσεβιτς. Η ταφή του στο παλιό κοιμητήριο της πόλης, δίπλα στον τάφο της μητέρας του, είναι αδύνατη, διότι δεν υπάρχει χώρος. Το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει το αίτημα της οικογένειας Μιλόσεβιτς να ταφεί στο οικόπεδο της κατοικίας τους, κάτι που χρειάζεται ειδική άδεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δήμο του Ποζάρεβατς την εξουσία ασκούν οι σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς με τους εθνικιστές του Σέσελι.

Όσο για την παρουσία ή όχι της συζύγου Μιλόσεβιτς, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Σεργκέι Μπάμπουριν δήλωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί η Μίρα Μάρκοβιτς στην κηδεία. Σύμφωνα με αυτόν, η Μάρκοβιτς θεωρεί ανεπαρκείς τις εγγυήσεις της σερβικής κυβέρνησης για μη σύλληψή της, αφού έχει μεν αρθεί το εναντίον της ένταλμα, αλλά με την είσοδό της στη χώρα θα πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό της και μετά την κηδεία να εμφανιστεί σε δικαστήριο.

Στην Μίρα Μάρκοβιτς έχει επιβληθεί εγγύηση 18.000 δολαρίων για να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ από εισαγγελικές αρχές που επικαλείται ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός Β92 έγινε γνωστό ότι θέλουν να την ανακρίνουν για τη δολοφονία, το 2000, του πρώην προέδρου της Σερβίας, της Ένωσης Κομμουνιστών και μέντορα του Μιλόσεβιτς, Ίβαν Στάμπολιτς.

ΡΩΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

"Θα μπορούσε να σωθεί"

Σύμφωνα με τους Ρώσους γιατρούς που ερεύνησαν τη νεκροψία που διεξήχθη στη σορό του Μιλόσεβιτς, κατέληξαν ότι όντως αυτός απεβίωσε από καρδιακή προσβολή, αλλά, όπως επισήμαναν, μία περίθαλψή του στη Μόσχα θα του είχε σώσει τη ζωή. Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Χάγη ο Λέο Μποκέρια, διεθνούς φήμης καρδιολόγος και διευθυντής του περίφημου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Μπακούλεφ της Μόσχας. Ο ίδιος είπε επίσης ότι "δεν παρατηρήσανε κανέναν σημάδι αυτοκτονίας". "Εάν δε του είχε παρασχεθεί η πρέπουσα ιατρική φροντίδα… θα ήταν ζωντανός σήμερα".