Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

54 ΝΕΚΡΟΙ

Ματωμένη Κυριακή και χθες στο Ιράκ

Μία από τις πλέον βίαιες μέρες έζησε χθες η Βαγδάτη, με τουλάχιστον 54 νεκρούς και 140 τραυματίες σε διάφορες επιθέσεις. Στη χειρότερη από αυτές, στο προάστιο Σαντρ Σίτι, σκοτώθηκαν 36 άτομα και τραυματίσθηκαν άλλα 104, σε ταυτόχρονη έκρηξη τριών παγιδευμένων αυτοκινήτων. Η νέα έκρηξη βίας συμπίπτει με την επανάληψη της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων επτά συγκατηγορουμένων του για την σφαγή 148 σιιτών στο χωριό Ντουζαΐλ το 1982, σε αντίποινα για ανεπιτυχή δολοφονική απόπειρα κατά του τότε προέδρου.

ΣΑΝΤΕΪ ΤΑΪΜΣ

Νέο πυρηνικό όπλο από ΗΠΑ-Βρετανία

Βρετανοί επιστήμονες εργάζονται μυστικά για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού όπλου σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των "Σάντεϊ Τάιμς".

Οι εργασίες για την κατασκευή αυτού του νέου πυραύλου ξεκίνησαν από τότε που επανεξελέγη στην πρωθυπουργία ο Τόνι Μπλερ, το Μάιο του 2005, διευκρινίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη "βρετανική υψηλόβαθμη" πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε το σχέδιο αυτό την ώρα που διαβεβαίωνε ότι καμία απόφαση δεν είχε ληφθεί για τον εξοπλισμό με τον οποίο θα αντικαθίστατο η σημερινή γενιά βαλλιστικών πυραύλων Trident, συνεχίζει η εφημερίδα.

Οι έρευνες για το νέο πυρηνικό όπλο στην έδρα του Ιδρύματος Ατομικών Όπλων του Άλντερμαστον στο Μπερκσάιρ, στη νότια Βρετανία, φέρεται να έχουν προχωρήσει περισσότερο από παρόμοιες έρευνες που γίνονται ταυτοχρόνως στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες επιθυμούν την κατασκευή αυτής της νέας αποτρεπτικής πυρηνικής κεφαλής με ήδη υπάρχοντα στοιχεία, προκειμένου να αποφευχθεί η παραβίαση της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, αποκαλύπτουν επίσης.

"Οφείλουμε να κατασκευάσουμε κάτι το οποίο δεν θα μπορέσουμε ποτέ στην πραγματικότητα να υποβάλουμε σε δοκιμή, αλλά οφείλουμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι λειτουργεί αν το χρησιμοποιήσουμε", δήλωσε η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα.

Το μυστικό αυτό πυρηνικό σχέδιο ενέχει τον κίνδυνο να δυσαρεστήσει ορισμένα μέλη της κυβέρνησης Μπλερ, τα οποία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αντικατάσταση του προγράμματος Trident, επισημαίνει ακόμη η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η κατασκευή του νέου όπλου μπορεί επίσης να συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.