Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κινείται προς δυσμάς η γρίπη των πτηνών :: 8/1/2006 21:42:07) 

Στην Τουρκία έχουν ήδη μεταβεί ιατροί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), για να ερευνήσουν τα αίτια των νέων κρουσμάτων και να αναζητήσουν ενδείξεις πιθανής μετάλλαξης του ιού.

Στην ένθετη φωτογραφία είναι ο Αλί Ιχσάν, το τέταρτο παιδί οικογένειας που έχασε τα άλλα τρία της παιδιά, τα οποία βρήκαν το θάνατο από τη γρίπη των πτηνών την περασμένη εβδομάδα.

Πέντε νέα κρούσματα στην Τουρκία προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη

Κινείται προς δυσμάς η γρίπη των πτηνών

Ολοένα και πιο ανησυχητικά έρχονται τα μηνύματα από την Τουρκία όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, καθώς καθημερινά σημειώνονται και νέα κρούσματα σε ανθρώπους. Μάλιστα παρατηρείται πως η διάδοση του ιού "κινείται" συνεχώς προς τα δυτικά, αγγίζοντας πλέον τις παρυφές της Ευρώπης. Χθες τρεις ασθενείς -δύο παιδιά και ένας ενήλικας- στην Άγκυρα και δύο παιδιά στην πόλη Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, βρέθηκαν θετικοί στο θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Άλλο ένα πεντάχρονο παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο της πόλης Κορούμ στην Κεντρική Τουρκία με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των πτηνών, αλλά ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί αν μολύνθηκε από το Η5Ν1.

Τι φοβάται ο ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα τρία παιδιά στην περιοχή Βαν είχαν πεθάνει εξαιτίας του ιού. Επρόκειτο για τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους μακριά από τη Νοτιοανατολική Ασία, εκεί όπου πρωτοέκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου έναν χρόνο και όπου περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Τα παιδιά στην Τουρκία μολύνθηκαν κατά πάσα βεβαιότητα, αφού προηγουμένως είχαν έρθει τα ίδια σε επαφή με νεκρά πουλερικά. Ωστόσο οι υγειονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και ο ΟΗΕ φοβούνται ότι σύντομα η θανατηφόρος νόσος θα μεταλλαχθεί και θα μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία με δεκάδες εκατομμύρια θύματα. Για αυτό στην Τουρκία έχουν ήδη μεταβεί ιατροί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), για να ερευνήσουν τα αίτια των νέων κρουσμάτων και να αναζητήσουν ενδείξεις πιθανής μετάλλαξης του ιού.

Δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να συμμετάσχουν μαζικά σε μία ευρεία επιχείρηση σφαγής των πουλερικών, στις περιοχές όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα, ενώ υποσχέθηκε και σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε πτηνοτρόφους και οικογένειες που βγάζουν τα προς το ζην από τα πουλερικά. Ωστόσο οι κάτοικοι τόσο στη Βαν όσο και στην επαρχία Ντογκουμπαγιαζίτ κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση ότι ενήργησε υπερβολικά αργά και καταγγέλλουν ότι ακόμη και τώρα τίποτε ουσιαστικά δεν έχει γίνει.

"Νομίζω ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι ανάλογη με εκείνη στη Νοτιοανατολική Ασία", πιστεύει ο Τόνι Φάουσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στην Ουάσιγκτον, και συμπληρώνει πως ο φόβος τώρα είναι μήπως ο ιός μεταφερθεί ακόμη πιο δυτικά, στην καρδιά της Ευρώπης, μέσω των αποδημητικών πουλιών. Ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Τουρκίας εξέδωσε ήδη η Ρωσία -ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες- καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στον τουρκικό τουρισμό.

Πώς μεταδίδεται

Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται ταχύτατα στις κότες, τις οποίες μπορεί να σκοτώσει εντός 24ώρου. Για αυτό και συνήθως το πρώτο μέτρο είναι η θανάτωση όλων των πουλερικών, κάτι που ωστόσο είναι υπερβολικά δύσκολο σε χώρες όπως η Τουρκία, όπου χιλιάδες σπιτικά διαθέτουν τα δικά τους κοτέτσια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει κανένας έλεγχος.