Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Προεξάρχοντος του προκαθημένου της Ορθοδοξίας, Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπριγκς της Φλόριντα των ΗΠΑ. Στην πατριαρχική θεία λειτουργία, που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, συμμετείχαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, ο μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος και ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος. Χιλιάδες ήταν οι πιστοί που έσπευσαν στην περιοχή από κάθε άκρη των ΗΠΑ.

Τη θεία λειτουργία ακολούθησε λιτανευτική πομπή μέχρι το γραφικό κολπίσκο της πόλης Σπρινγκ Μπαγιού, όπου τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων, όπως γίνεται ανελλιπώς τα τελευταία εκατό χρόνια. Στη μεγάλη πομπή, με επικεφαλής τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων αξιωματούχοι των δημοτικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών, εκατοντάδες μαθητές ομογενειακών σχολείων, ντυμένοι με παραδοσιακές ελληνικές στολές, ομογενειακοί φορείς με τα λάβαρά τους, φιλαρμονικές της περιοχής και πλήθους κόσμου.

Για την ανεύρεση του σταυρού, που έριξε ο κ. Βαρθολομαίος, βούτηξαν 56 νέοι ελληνικής καταγωγής. Τυχερός ήταν ο 16χρονος Τζακ Βασιλάρης από τον Κλίαργουοτερ της Φλόριντα.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, με ελληνική μουσική και φαγητό, κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου του Τάρπον Σπριγκς. Σε όλες τις πανηγυρικές εκδηλώσεις την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

…στο Βόλο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Στη μητρόπολη που ποίμαινε μέχρι το 1998 βρέθηκε, με αφορμή την εορτή των Θεοφανίων ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Βόλου, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος. Παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο νομάρχης Μαγνησίας Ιωάννης Πρίντζος, ο δήμαρχος του Βόλου Κ. Μήτρου, βουλευτές, στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου. Όπως ανέφερε αμέσως μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας, «δοξάζουμε το Θεό γιατί είμαστε ο πιο θρησκευόμενος λαός της Ευρώπης και για αυτό πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι». Πρόσθεσε πως, «σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, καταδεικνύεται με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ρίζες της θρησκευτικότητας δεν είναι επιφανειακές και επιπόλαιες, αλλά έχουν σμιλευτεί με τους αγώνες και το αίμα των προγόνων μας». Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του μητροπολίτη Θεόκλητου τόνισε: «Μην ξεχνάτε ότι ο σεβασμιότατος Θεόκλητος δεν είναι τιμωρημένος και αυτό πρέπει να το καταλάβετε όλοι σας».