Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( συναντηση για τα απειλουμενα σαρκοφαγα ζωα ) 

Η καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο ιβηρικός λύγκας, ο ευρασιατικός λύγκας και το γούλβεριν είναι τα πέντε σαρκοφάγα της Ευρώπης που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΖΩΑ

Μπορούμε να συνυπάρξουμε

Σειρά προτάσεων, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση των ανθρώπων με τα απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα, εξετάστηκαν στη συνάντηση στον Αετό Φλώρινας

Η συνύπαρξη των βιώσιμων πληθυσμών των μεγάλων σαρκοφάγων με τον άνθρωπο, στις χώρες της Ευρώπης, ήταν το αντικείμενο της διήμερης συνάντησης, της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε χθες, στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του "Αρκτούρου", στον Αετό Φλώρινας. Το ενδιαφέρον της πρωτοβουλίας αυτής ήταν μεγάλο, καθώς πήραν μέρος, ινστιτούτα, κρατικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Την πρώτη μέρα των εργασιών, ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν εισηγήσεις και ξεχωριστά σχέδια δράσης, για πέντε από τα πλέον απειλούμενα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα της Ευρώπης, την καφέ αρκούδα, το λύκο, τον ιβηρικό λύγκα, τον ευρασιατικό λύγκα και το γούλβεριν. Τα σχέδια αυτά εξειδικεύτηκαν από τους εισηγητές, έτσι ώστε να είναι προσαρμόσιμα σε κάθε χώρα. Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των πληθυσμών στις χώρες της Ευρώπης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, για την αποφυγή της σύγκρουσης των σαρκοφάγων ζώων με τον άνθρωπο. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό, όπως υπογραμμίστηκε, είναι η επαρκής ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η αναφορά εκπροσώπων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, στην επαναφορά ειδών υπό εξαφάνιση στην περιοχή. Ανέφεραν ενδεικτικά ότι ο λύκος, που είχε εξαφανιστεί εδώ και μισό αιώνα από τις Άλπεις και τη Γαλλία, έκανε την επανεμφάνισή του και άρχισε να εξαπλώνεται στην περιοχή. Από το γεγονός αυτό, κατά τους επιστήμονες, που οφείλεται στην "καλή διαχείριση" βγαίνει το συμπέρασμα ότι επιβάλλεται "μια συνολική στρατηγική επανόδου στην περιοχή, ενός είδους υπό εξαφάνιση, όπως είναι ο λύκος, ο οποίος προϋπήρχε αλλά τον εξαφάνισε ο άνθρωπος".

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο βιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος του "Αρκτούρου" για προγράμματα έρευνας και διαχείρισης των μεγάλων θηλαστικών, Γεώργιος Μερτζάνης, παρουσίασε τη διαβαλκανική δράση, που αναπτύσσει από το 1995 και εντεύθεν ο "Αρκτούρος", για την προστασία της αρκούδας. Η υλοποίηση του προγράμματος του "Αρκτούρου" έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους ξένους επιστήμονες, οι οποίοι εξέφρασαν ευμενή σχόλια για την αποτελεσματικότητά του. Η περιοχή μάλιστα της Νότιας Βαλκανικής θεωρήθηκε υπόδειγμα καλής συνεργασίας και αποτελεσματικότητας.

Με τη διάδοση των πληροφοριών, γύρω από τους βιότοπους των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, ασχολήθηκαν τη δεύτερη μέρα οι σύνεδροι, καθώς και με τις κοινές μεθόδους παρακολούθησης των πληθυσμών.

Τέλος, τη διήμερη συνάντηση απασχόλησε ένα "κρίσιμο" όπως χαρακτηρίστηκε θέμα, αυτό της εξεύρεσης χρηματοδοτικών πόρων. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήθηκε η συμβολή των κρατικών και κυβερνητικών φορέων και η στενότερη συνεργασία με τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το ευρωπαϊκό όργανο υποστηρίζει παρόμοιες πρωτοβουλίες, παρακολουθεί τις εξελίξεις και προάγει με πιο γρήγορους ρυθμούς τις συντελούμενες διαδικασίες.