Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( 1998 εξετάσεις για την παιδεία ) 

1998 εξετάσεις για την παιδεία

Χρονιά εξετάσεων για όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης, από τους μαθητές του δημοτικού έως και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ήταν αναμφισβήτητα το 1998.

Οι μαθητές δημοτικών αλλά και οι γονείς τους εξετάσθηκαν κατά τους πρώτους δύο μήνες της σχολικής χρονιάς που διανύουμε στις συμπτύξεις τμημάτων. Τα τμήματα των 15-20 μαθητών συνενώθηκαν, στο πλαίσιο ενός "εκπαιδευτικού Καποδίστρια", προκειμένου να καλυφθούν τα σοβαρά κενά σε διδακτικές θέσεις που υπήρχαν, παρά τις όποιες προσλήψεις έγιναν από το υπουργείο Παιδείας.

Στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα έντονο, και μάλιστα στα σχολεία των δυτικών συνοικιών. Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις μάλιστα το κλίμα οξύνθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα παιδιά να καταλαμβάνουν τα σχολεία τους, υποστηριζόμενα από τους γονείς τους, αλλά και να βγαίνουν στους δρόμους, με πορείες και συλλαλητήρια. Οκτάχρονα και εννιάχρονα παιδάκια διαμαρτύρονταν γιατί έπρεπε να συμπιεστούν και να αλλάξουν ουσιαστικά περιβάλλον. "Είναι και θέμα κοινωνικοποίησης", σχολίασε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Παιδείας. Φαίνεται όμως πως οι λιλιπούτειοι διαδηλωτές δεν συμφωνούσαν.

Εξετάσεις όμως έδωσαν και οι μαθητές λυκείων και ιδιαίτερα εκείνοι που φέτος φοιτούν στη Β΄ τάξη. Ο Σεπτέμβριος σήμανε για αυτούς την εφαρμογή του νόμου 2525/97 περί εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Από ό,τι φαίνεται πάντως, ακόμη και έως τώρα, μετά την πρώτη εβδομάδα ενημέρωσης που έγινε στα σχολεία, τα ερωτήματα, οι απορίες και ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο όγκος των εξετάσεων, στις οποίες θα πρέπει να υποβληθούν τα βιβλία τους, που αν και χαρακτηρίζονται καινούργια δεν ήταν, αλλά και οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή τους ώθησαν… στα φροντιστήρια. Οι καταλήψεις αρχίζουν και συνεχίζονται έως και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Στο διάστημα αυτό γίνονται περί τα οκτώ μεγάλα συλλαλητήρια τόσο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τις έως σήμερα ενδείξεις, μάλλον δεν θα παραμείνουν οκτώ.

Την ίδια ώρα, τις δικές τους εξετάσεις κλήθηκαν να δώσουν και οι μαθητές εκείνοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Τα ΤΕΛ και οι ΤΕΣ μετατρέπονται σε ΤΕΕ και η προώθηση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται πλέον υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μετά δηλαδή από πρακτική εξάσκηση στον τομέα τους για 18 μήνες και εκ νέου φοίτησή τους στα ΤΕΕ.

Τυπικά και ουσιαστικά εξετάσεις έδωσαν κατά τη διάρκεια του 1998 και οι εκπαιδευτικοί. Τυπικά, εξαιτίας του πρώτου διαγωνισμού που διοργάνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, προκειμένου οι επιτυχόντες να προσληφθούν αξιοκρατικά στα δημόσια σχολεία. Βεβαίως, οι εξετάσεις αυτές χαρακτηρίσθηκαν από σοβαρά επεισόδια μεταξύ των εκπαιδευτικών που ήδη εργάζονται στα δημόσια σχολεία και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν έξω από τα εξεταστικά κέντρα. Βεβαίως, όπως διαπίστωσαν όλοι όσοι παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας, οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό ακόμη δεν έχουν προληφθεί σε οργανικές θέσεις. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες εργάζονταν ως αναπληρωτές…

Ουσιαστικά όμως οι εκπαιδευτικοί εξετάσθηκαν, για μια ακόμη χρονιά, στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Πολλοί τους κατηγόρησαν, μάλιστα, ότι υποκινούν τις μαθητικές καταλήψεις, ενώ βρίσκονται πίσω από τους μαθητές, χωρίς να διατυπώνουν ξεκάθαρα τις θέσεις τους. Οι ίδιοι πάντως το αρνούνται και υπογραμμίζουν ότι θέσεις υπάρχουν αλλά δεν εισακούονται. Τονίζουν μάλιστα ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις τους για διάλογο.

Από τον κυκεώνα των εξετάσεων της χρονιάς που πέρασε δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα Α.Ε.Ι. διεκδικούν την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, ενώ παράλληλα περιμένουν εδώ και καιρό τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση 70 νέων τμημάτων. Παράλληλα, "εξετάσθηκαν" και στη λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών επιλογής, τα οποία γίνονται δεκτά στα μικρά πανεπιστήμια και απορρίπτονται από τα μεγάλα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των εξετασθέντων της χρονιάς θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τη σύγκλητο του ΑΠΘ, που ακόμη προσπαθεί να ολοκληρώσει έστω και μία συνεδρίασή της, για να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα της μερικής άρσης του ασύλου, που έχει ως συνέπεια την αστυνόμευση εσωτερικών χώρων του ιδρύματος κατά τις νυχτερινές ώρες.

Για το υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις διεξάγονται σε δύο επίπεδα. Από την πλευρά του εξεταστή, εξετάζοντας τις αντοχές της κοινωνίας για αλλαγές στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας και από την πλευρά του εξεταζόμενου, με δεδομένο ότι κρίνεται καθημερινά και υπέρ του δέοντος σκληρά, θα λέγαμε, για όσες αποφάσεις λαμβάνονται.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται, τα αποτελέσματά τους ίσως να μη γίνουν γνωστά ακόμη και κατά τη διάρκεια του 1999, οπότε δεν θα γνωρίζουμε ποιος ήρθε ουσιαστικά "διαβασμένος" στο μάθημά του. Το σίγουρο είναι πως όλες οι πλευρές επιχειρούν να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών…