Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) ανακοίνωσαν χθες ότι ανακάλυψαν και συνέλαβαν επ' αυτοφώρω τέσσερις Βρετανούς κατασκόπους, οι οποίοι δρούσαν στη Ρωσία. Ανησυχία και έκπληξη εξέφρασε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, αρνούμενο κάθε ανάμειξη

Η ρωσική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι έπιασε "επ' αυτοφώρω" τέσσερις Βρετανούς "κατασκόπους" και έναν Ρώσο συνεργάτη τους, οι οποίοι είχαν κρύψει συσκευή μετάδοσης δεδομένων, καμουφλαρισμένη μέσα σε μία ψεύτικη πέτρα, σε δρόμο της Μόσχας και μέσω αυτής κατέβαζαν σε φορητούς υπολογιστές διαβαθμισμένες πληροφορίες. Στη δημοσιότητα δόθηκαν και τα ονόματα των "κατασκόπων", ενώ μεταξύ εκείνων που κατονομάστηκαν ήταν και ο δεύτερος γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα Μαρκ Ντόου, που έχαιρε διπλωματικής ασυλίας, όπως και οι τρεις συνάδελφοί του. Οι Βρετανοί πράκτορες πιστεύεται πως συνεργάζονταν και με αρκετές ρωσικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), τις οποίες οι ρωσικές αρχές αντιμετωπίζουν προς το παρόν ως "συνεργούς".

"Το σημαντικότερο είναι ότι τους πιάσαμε επ' αυτοφώρω, τη στιγμή που επικοινωνούσαν με τους πράκτορές τους, και διαπιστώσαμε ότι χρηματοδοτούσαν κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος της FSB Σεργκέι Ιγκνατσένκο. "Αυτό που προσεκτικά εξετάζουμε τώρα είναι ποιος ήταν ο απώτερος σκοπός της χρηματοδότησης αυτής", πρόσθεσε.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εξέφρασε την "έκπληξή" του, αλλά απέφυγε να μιλήσει για την υπόθεση κατασκοπίας καθ' εαυτή. "Ανησυχούμε και εκπλησσόμαστε από τις κατηγορίες. Απορρίπτουμε κάθε υπόνοια ανάρμοστης συμπεριφοράς στις σχέσεις μας με τις ρωσικές ΜΚΟ. Είναι, εξάλλου, γνωστό πως η βρετανική κυβέρνηση είχε οικονομικά ενισχύσει προγράμματα των ρωσικών ΜΚΟ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Η βοήθεια, όμως, αυτή προσφέρεται ανοιχτά", αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, χωρίς, ωστόσο, να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για το ρόλο των τεσσάρων κατηγορουμένων. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις

Σε κάθε περίπτωση, η δράση Ρώσων κατασκόπων στο Λονδίνο και Βρετανών στη Μόσχα θεωρείται δεδομένη, καθώς είναι μια πρακτική που αποδεδειγμένα δεν σταμάτησε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Πρόκειται, μάλιστα, για μία κατάσταση, την οποία οι δυο κυβερνήσεις αποδέχονται ως "φυσιολογική". Για αυτό και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι χθεσινές αποκαλύψεις στόχο δεν είχαν τη Βρετανία, αλλά τις ρωσικές ΜΚΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει, άλλωστε, εδώ και καιρό διαμηνύσει πως οι οργανώσεις αυτές θα μπουν στο μικροσκόπιο των ρωσικών αρχών, ενώ έχει ψηφιστεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας τους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη Μόσχα, πολλές από τις ΜΚΟ χρησιμοποιούνται από τη Δύση ως "πολιτικά όργανα". Κι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι ο Πούτιν πιστεύει πως στόχο έχουν να προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις, παρόμοιες με αυτές που σηματοδότησαν το τέλος του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στη Γιουγκοσλαβία ή με τις "πολύχρωμες" εξεγέρσεις στη Γεωργία και την Ουκρανία.

Εκτιμάται, πάντως, πως οι σχέσεις Ρωσίας και Βρετανίας δεν θα πληγούν σημαντικά. Κι αυτό παρόλο που τελευταία δεν βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδό τους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μάλιστα, προσεκτικά απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα τη Βρετανία από τη λίστα με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες που η Μόσχα θεωρεί φιλικές.