Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πρόστιμο 15.000 ε στο σπήλαιο πετραλώνων :: 17/2/2006 19:50:03) 

Πρόστιμο 15.000 ε στο σπήλαιο Πετραλώνων

Κλιμάκιο της νομαρχίας διαπίστωσε αγορανομικές παραβάσεις στο κυλικείο

Πρόστιμο 15.000 ευρώ επέβαλε για αγορανομικές παραβάσεις στο κυλικείο του σπηλαίου Πετραλώνων και στην ανθρωπολογική εταιρεία που το διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας Χαλκιδικής. Παράλληλα θέμα ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών έθεσε για ακόμη μία φορά ο νομάρχης Αργύρης Λαφαζάνης.

Ειδικότερα έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά στο κυλικείο του σπηλαίου βρέθηκαν προϊόντα τα οποία πωλούνται κατά 50% ακριβότερα από την προβλεπόμενη τιμή. Από τους ίδιους ελέγχους, τους οποίους διενήργησε το τμήμα Υγειονομικού της νομαρχίας Χαλκιδικής, προέκυψε πως δεν υπάρχουν άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων του σπηλαίου, του μουσείου αλλά και του κυλικείου.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και ο δήμος Τρίγλιας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ανθρωπολογική εταιρεία, καθώς ζητούν η διαχείριση του σπηλαίου να περάσει στο φυσικό φορέα της, που είναι η πολιτεία και η τοπική κοινωνία.

Ο νομάρχης Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να παρέμβει το υπουργείο Πολιτισμού, για να σταματήσει η παρανομία στο σπήλαιο. "Έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα, διότι εκτός των άλλων υπήρχαν αγορανομικές παραβάσεις. Πάντως αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές, καθώς εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού δεν προβαίνει σε ελέγχους, διότι περιμένει να ολοκληρωθεί μία μακρόχρονη δικαστική διαμάχη", ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Σύμφωνα με τη νομαρχία δεν υφίσταται θέμα άδειας λειτουργίας για το μουσείο, η οποία προβλέπεται από τα άρθρα 45 και 73 του ν. 3028/2002 και εκδίδεται από το ΥΠΠΟ, καθώς και για το κυλικείο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 7 παρ. 9 του ν. 2557/9.

Ο κ. Λαφαζάνης για ακόμη μία φορά βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι οι επισκέπτες του σπηλαίου εισέρχονται σε εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν έχει γίνει κανένας στατικός έλεγχος και για τις οποίες δεν υπάρχει καμία μελέτη πυροπροστασίας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ