Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ριάλιτι σόου... εκτός πραγματικότητος! ) 

Ριάλιτι σόου… εκτός πραγματικότητος!

Παραγωγοί σχετικών εκπομπών κατηγορούνται ότι απευθύνθηκαν σε γραφεία ευρέσεως εργασίας, προκειμένου να βρουν άτομα, να… πουν τον πόνο τους

Ονομάσθηκαν ριάλιτι σόου, διότι υποτίθεται πως μεταφέρουν στις οθόνες μας την πραγματικότητα γυμνή. Αλλά στη Βρετανία, φαίνεται ότι οι παραγωγοί τηλεοπτικών εκπομπών αυτού του είδους, δεν διστάζουν να κάνουν… "δημιουργικές παρεμβάσεις" στην πραγματικότητα χάριν της πολυπόθητης τηλεθέασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά σκάνδαλο στη βρετανική τηλεόραση λόγω αποκαλύψεων για στημένες εκπομπές, αλλά αυτή τη φορά το σκάνδαλο αφορά τα προγράμματα που κατ' εξοχήν σκοπεύουν στην αλήθεια: τα ριάλιτι σόου. Όπως αποκάλυψε τις τελευταίες ημέρες η εφημερίδα "Μίρορ", στα δημοφιλέστερα ριάλιτι σόου της βρετανικής τηλεόρασης -το "Βανέσα" στο BBC και το "Τρίσα" στην ITV- εμφανίσθηκαν τον τελευταίο καιρό διάφοροι προσκεκλημένοι για να πουν τον πόνο τους στο φιλοθεάμον κοινό, έναν πόνο όμως που ανήκε στη σφαίρα της φαντασίας.

Σε διαθεσιμότητα δύο παραγωγοί

Οι αποκαλύψεις της "Μίρορ" οδήγησαν ήδη το BBC στην απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο παραγωγοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι απευθύνονταν σε γραφεία ευρέσεως εργασίας, για να εξασφαλίσουν στο πρόγραμμα ηθοποιούς ή άλλους επαγγελματίες από το χώρο του θεάματος. Τα άτομα αυτά εμφανίζονταν στην εκπομπή ως γνήσιοι προσκεκλημένοι και παρουσίαζαν κάποιες προσυμφωνημένες ανθρώπινες ιστορίες, που θα κέντριζαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Οι αμοιβές των "προσκεκλημένων" κυμαίνονταν γύρω στις 100 στερλίνες (46.000 δρχ.) για κάθε εμφάνιση και το πρακτορείο παρακρατούσε ποσοστό 25%. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που αποκάλυψε η εφημερίδα αφορούν μία ανύπανδρη ηθοποιό η οποία εμφανίσθηκε παίζοντας το ρόλο μίας γυναίκας που κακοποιείται συστηματικά από το βίαιο σύζυγό της και δύο -άγνωστες μεταξύ τους- στριπτιζέζ που βγήκαν στην εκπομπή λέγοντας ότι είναι αδελφές.

Οι "σύζυγοι" δεν ήταν παντρεμένοι

Το πρόγραμμα της ITV κατηγορείται για παρόμοια εξαπάτηση του κοινού, αφού -σύμφωνα με τη "Μίρορ"- παρουσίασε ένα ζευγάρι που διαφωνούσε σχετικά με το αν η σύζυγος χρειάζεται να χάσει βάρος. Μόνο που οι δύο σύζυγοι δεν ήταν παντρεμένοι, αφού είχαν γνωρισθεί μόλις λίγη ώρα πριν από την εκπομπή και συζήτησαν τις λεπτομέρειες του σεναρίου στο τραίνο καθ' οδόν προς το στούντιο της εκπομπής. Οι συντελεστές του "Τρίσα" καθώς και η παρουσιάστρια Τρίσα Γκόνταρντ ισχυρίζονται ότι ελέγχουν όσο το δυνατόν εξαντλητικότερα την ακρίβεια των όσων ισχυρίζονται οι καλεσμένοι τους, αλλά οι δύο ηθοποιοί (το… ζευγάρι με την παχουλή σύζυγο, δηλαδή) τους διαψεύδουν.

Καταγγελίες για παραποίηση της πραγματικότητας ή για παρουσίαση στημένων σκηνών ως πραγματικών έχουν στο πρόσφατο παρελθόν διατυπωθεί και επιβεβαιωθεί και για διάφορα ντοκιμαντέρ όλων των καναλιών. Πρόγραμμα του BBC για τα ναρκωτικά περιείχε εικόνες με σύριγγες πεταμένες στο δρόμο, που είχαν όμως πεταχθεί στο συγκεκριμένο σημείο από το συνεργείο που μαγνητοσκοπούσε τα πλάνα· ντοκιμαντέρ της ITV παρουσίασε εμπόρους ναρκωτικών που δεν ήταν παρά ηθοποιοί· ενώ εκπομπή του Τέταρτου Καναλιού για την παιδική πορνεία έδειξε παιδιά να διαπραγματεύονται την τιμή για τις υπηρεσίες τους με υποψήφιους πελάτες, που ήταν όμως μέλη της ομάδας παραγωγής του προγράμματος.

Πού τελειώνει η αλήθεια και αρχίζει το ψέμα; Δύσκολο ερώτημα και, από ό,τι φαίνεται, ακόμη δυσκολότερο στη σημερινή εποχή, αφού τα τηλεοπτικά φαινόμενα απατούν…