Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( βιαγκρα και ψυχαγωγια ) 

ΒΙΑΓΚΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το "θαυματουργό" χάπι σε θαμώνες των κλαμπ

Το βιάγκρα προστέθηκε στον κατάλογο των ουσιών που λαμβάνονται για ψυχαγωγικούς και μόνο λόγους στα νυχτερινά κέντρα της Βρετανίας, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη Βορειοδυτική Αγγλία.

Η Τζούντι Ολντριτζ και η Φιόνα Μίσαμ, από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας, στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους στα κέντρα διασκέδασης, για να δουν τη συχνότητα της κατανάλωσης τόσο των ναρκωτικών ουσιών όσο και του βιάγκρα.

Έτσι, προέκυψε ότι το 3% των θαμώνων ενός κέντρου, δηλαδή 15 στους 519, από τους οποίους οι δέκα ήταν άνδρες και οι πέντε γυναίκες, υγιείς και ηλικίας από 19 έως 34 ετών, παραδέχτηκαν ότι πήραν βιάγκρα. Πελάτες και υπάλληλοι είπαν ότι μπορούν να προμηθευτούν μέσα στο ίδιο το κέντρο το χάπι των 50 mg αντί 10 λιρών (περίπου 4.700 δρχ.) . Όλα αυτά επισημάνθηκαν από τη μελέτη που έγινε μερικές εβδομάδες μετά τη διάθεση του χαπιού στη βρετανική αγορά, το Σεπτέμβριο του 1998.

Πολλοί είναι οι τρόποι για να προμηθευτεί κάποιος το χάπι, όπως για παράδειγμα από φίλους, από το συνοδό του, από "βαποράκια", από τα sex shop, καθώς επίσης και από το Ίντερνετ.

Οι περισσότεροι από αυτούς που πήραν το χάπι ομολόγησαν ότι ταυτόχρονα πήραν ναρκωτικές ουσίες, όπως "έκσταση", κοκαΐνη, LSD, κάνναβη, παράγωγά τους ή αλκοόλ, που η κατανάλωσή τους αντενδείκνυται, κυρίως όταν συνδυάζεται με το βιάγκρα.

Όλοι τους έκαναν λόγο για "θετικές" εμπειρίες που τους πρόσφερε το χάπι, όσον αφορά στη σεξουαλική επιθυμία και στην ερωτική επαφή, καθώς και για την "ευχάριστη αίσθηση οργασμού". Λιγότεροι από τους μισούς αισθάνθηκαν παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, αίσθηση δηλητηρίασης, πόνο στα γεννητικά όργανα, παρ' όλα αυτά όμως, έσπευσαν να δηλώσουν ότι είναι διατεθειμένοι να ξαναπάρουν.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μια νέα απόδειξη ότι η ψυχαγωγική χρήση του βιάγκρα, το οποίο χορηγείται με συνταγογραφία και μόνο για τους άνδρες με προβλήματα στύσης, έχει γίνει "κανόνας" παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανές παρενέργειες από τη κακή χρήση του.

Ενώ ο συνδυασμός βιάγκρα με ναρκωτικές ουσίες ή ακόμη και αλκοόλ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, διότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, υπενθυμίζουν οι ερευνητές.