Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πακετα εκδρομων εναλλακτικου τουρισμου ) 

ΠΑΚΕΤΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αποδράσεις στην ύπαιθρο

Ο ποταμός Αώος κοντά στην Κόνιτσα

Εκπαιδευτική ιππασία στο Νυμφαίο.

Περιπέτεια, δράση και πολλή αδρεναλίνη είναι τα κύρια συστατικά των εκδρομών του οικοτουρισμού

Μάχη με ορμητικά νερά ποταμών, άλματα ελεύθερης πτώσης, μαθήματα πανίδας και χλωρίδας, παρατήρηση πουλιών, φωτογράφιση σπάνιων λουλουδιών, επισκέψεις σε κρυφές σπηλιές και φαράγγια, ορειβασία, αναρρίχηση ή καταρρίχηση, είναι ορισμένες δραστηριότητες που συνοδεύονται πάντα από την απαιτούμενη δόση αδρεναλίνης, όπως εγγυώνται τα τουριστικά γραφεία οικοτουρισμού.

Οι σύγχρονοι τουρίστες είναι περισσότερο δραστήριοι, αφού οι αποδράσεις τους περιέχουν πάντοτε περιπετειώδη σπορ και επιδιώκουν μια αμεσότερη επαφή με τη φύση.

Πριν από οκτώ χρόνια άρχισε να εκφράζεται η τάση των κατοίκων των αστικών κέντρων για απόδραση στην εξοχή. Αυτή η επιθυμία του κόσμου ήταν η βασική αφορμή για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Ο "χαμένος παράδεισος της φύσης" έγινε απτή πραγματικότητα για όσους θέλησαν να γεμίσουν με ξεχωριστές εικόνες της υπαίθρου και να αποκτήσουν συναρπαστικές εμπειρίες. "'Σηκωθείτε από την πολυθρόνα σας και ζήστε την περιπέτεια', είναι το σύνθημα που εκφράζει όλους τους οικοτουρίστες", δηλώνει ο ιδιοκτήτης γραφείου οικοτουρισμού Γιώργος Τσελίκας.

Τα προγράμματα είναι ποικίλου ενδιαφέροντος και απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Σ' αυτές τις εκδρομές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς υπάρχουν ειδικά προγράμματα, που επιτρέπουν στα άτομα με κινητικά προβλήματα να αθλούνται στην ιππασία, το κανό, αλλά και σε πτήσεις με αλεξίπτωτο. Ο κ. Τσελίκας προσθέτει ότι "οι περισσότεροι οικοτουρίστες είναι νέοι άνθρωποι. Ωστόσο, στις εκδρομές που οργανώνουμε έρχονται και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, με διάφορα ενδιαφέροντα. Βέβαια, η μεγαλύτερη κίνηση σημειώνεται κάθε Σαββατοκύριακο, που έχει ο περισσότερος κόσμος ελεύθερο χρόνο, αλλά υπάρχουν και πακέτα εκδρομών για περισσότερες ημέρες".

Οι δελεαστικές προτάσεις των πολυάριθμων οικοτουριστικών γραφείων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη αφορούν σε μοναδικά δάση, ξεχασμένα μονοπάτια, σε φαράγγια και ακροποταμιές με οργιώδη βλάστηση και όλα αυτά στη χώρα μας, που είναι για πολλούς ανεξερεύνητη, αλλά και ανεξάντλητη. Τα μέρη που προτιμώνται και προτείνονται είναι κυρίως η Κόνιτσα, η Κερκίνη και το Μπέλες, ο Νέστος, ο Βοϊδομάτης, το φαράγγι του Βίκου, το δάσος της Δαδιάς, ο Όλυμπος, το Νυμφαίο της Φλώρινας και πολλές άλλες εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς περιοχές.

Διοργανωτές λοιπόν και οικοτουρίστες υποστηρίζουν πως η ζωή είναι αλλού, όχι στις μεγαλουπόλεις, αλλά κοντά στη φύση.