Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δύο επιχειρήσεις βομβιστών αυτοκτονίας σε Κερμπάλα και Ραμαντί και σειρά άλλων επιθέσεων σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα στο Ιράκ ως την αιματηρότερη τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με πάνω από 120 ανθρώπους να βρίσκουν το θάνατο και 200 να τραυματίζονται.

Σε επίθεση ενός καμικάζι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίστηκαν 138 στην πόλη Κερμπάλα, που μαζί με τη Νατζάφ είναι οι ιερότερες σιιτικές πόλεις στο Ιράκ. Καμικάζι ανατινάχτηκε λίγα μέτρα από την είσοδο του μαυσωλείου του ιμάμη Χουσεΐν. Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι αρκετοί προσκυνητές και έμποροι.

Ένας άλλος καμικάζι ανατινάχτηκε αργότερα κοντά σε κέντρο νεοσύλλεκτων στην πόλη Ραμάντι (δυτικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 και να τραυματιστούν 65 άνθρωποι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό απολογισμό που ανακοίνωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης. Περίπου 1.000 άτομα, ηλικίας 20 έως 35 ετών, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κέντρο στρατολογίας, όταν σημειώθηκε η έκρηξη λίγο πριν από τις 11 τοπική ώρα. Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι. Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία σειράς επιθέσεων εναντίον αστυνομικών και νεοσύλλεκτων.

Σε άλλες επιθέσεις τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον δύο περιπολικών κοντά στην Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη και τη Νατζάφ. Πέντε σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα την ώρα της διέλευσης του αυτοκινήτου τους από δρόμο της Βαγδάτης, ενώ ακόμη δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας σε δρόμο κοντά στην πόλη Νατζάφ.

Να σημειωθεί ότι οι χθεσινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από διάφορα επεισόδια και επιθέσεις κατά τα οποία βρήκαν το θάνατο 58 άνθρωποι. Από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί συνολικά 240 άνθρωποι και τραυματιστεί 280. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι μία από τις αιματηρότερες από την αμερικανοβρετανική εισβολή το Μάρτιο του 2003 και παρά τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, όπου παρατηρήθηκε μείωση της βίας.