Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( η αρρώστια του λάιμ πέρασε τον ειρηνικό; ) 

Η αρρώστια του Λάιμ πέρασε τον Ειρηνικό;

Το πρώτο κρούσμα της αρρώστιας εμφανίστηκε στη Βόρεια Ταϊβάν- Το θύμα ήταν ένας 45χρονος

Ένας 45χρονος άνδρας που ζει στη Βόρεια Ταϊβάν πάσχει, όπως διέγνωσαν οι γιατροί, από την αρρώστια του Λάιμ. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση επιβεβαιωμένης εργαστηριακής διάγνωσης της αρρώστιας στη χώρα αυτή.

Η αρρώστια προκαλείται από την μπορέλια, δηλ. σπειροειδή βακτήρια τα οποία μεταδίδονται με τα τσιμπούρια, που κατά την ενηλικίωσή τους παρασιτούν κυρίως στο σώμα των ελαφιών. Η ασθένεια παρουσιάζεται περισσότερο στις βορειοανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 12.000 κρούσματα.

O συγκεκριμένος ασθενής εισήχθη στην κλινική με χαρακτηριστικό τραύμα στο δέρμα, που προκαλούσε κνησμό, ερύθημα, παρατεταμένες ημικρανίες, οίδημα στο αριστερό γόνατο, που εμφανιζόταν σε επαναλαμβανόμενα και άτακτα χρονικά διαστήματα, καθώς και πόνο στο ίδιο σημείο.

Με θεραπεία διάρκειας τριών εβδομάδων, με στοματική δοξυκυκλίνη που χορηγήθηκε κατά 100 μιλιγκράμ δύο φορές την ημέρα, ανακουφίστηκαν τα συμπτώματα και οι εξετάσεις αίματος τρεις μήνες αργότερα έδειξαν ότι οι τίτλοι αντισωμάτων, από τους οποίους έγινε η διάγνωση, είχαν μειωθεί.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου Αμύνης στην Ταϊπέι της Ταϊβάν υπογράμμισαν ότι καμία εκτίμηση δεν είχε γίνει για τα περιστατικά μόλυνσης σε ανθρώπους, αλλά από μία καταμέτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν δημοσιευτεί, προέκυψε ότι το 12% έως 18% των τρωκτικών στην ύπαιθρο της Ταϊβάν έχει μολυνθεί από την αρρώστια.

Η ομάδα ερευνητών επισημαίνει ότι η αρρώστια εμφανίζεται στους ανθρώπους, όμως η καθηγήτρια Σάρα Ράντολφ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία υπογραμμίζει ότι παρόλο που η αρρώστια του Λάιμ έχει γίνει γνωστή μόνο προ εικοσαετίας, έχει για τα καλά εξαπλωθεί σε όλη την έκταση του βόρειου ημισφαιρίου.

"Οποιαδήποτε αρρώστια με τέτοια εξάπλωση όπως αυτή του Λάιμ πρέπει να είναι πολύ παλιά", τόνισε η κ. Ράντολφ. "Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τάσεων και η κάθε τάση εξάπλωσης είναι διαφορετική σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Κάθε τάση σχετίζεται με μια διαφορετική παθολογία, έτσι είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την ενδημική κατάσταση σε κάθε περιφέρεια χρησιμοποιώντας αναλυτικές εξετάσεις του DNA κάθε τάσης".