Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

16η INFACOMA - 24η MARMIN

Σπατάλη ενέργειας στο 40% των κτιρίων

Στιγμιότυπο από τη διημερίδα με τίτλο "Διασφάλιση της ποιότητας σε δομικά και υλικά συστήματα". Στη φωτογραφία, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Αραβαντινός, η διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, Α. Μπούρα, και ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Α. Παπαδόπουλος.

Το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας καλύπτουν τα κτίρια, αλλά το 40% των κτιρίων, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, χαρακτηρίζονται ξεπερασμένα έναντι των σύγχρονων αναγκών σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής και καταναλώνουν ακόμη και τη διπλάσια ενέργεια. Η εκ των υστέρων παρέμβαση διορθώνει το πρόβλημα μόνο σε ένα ποσοστό 30%. Η σπατάλη ενέργειας, που γίνεται στη χώρα μας, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διημερίδας με θέμα "Διασφάλιση της ποιότητας σε δομικά και υλικά συστήματα", που διοργάνωσαν, στο πλαίσιο της 16ης διεθνούς έκθεσης Infacoma, η Helexpo και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών, την από κοινού ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας πραγματοποιήθηκαν χθες συναντήσεις μεταξύ 65 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου πέτρας οικοδομής, στις εγκαταστάσεις της Helexpo. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διήμερου κοινοτικού προγράμματος Interprise Pierre Interprise Μαρμάρου και Πέτρας Οικοδομής, που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας λειτουργίας της 24ης έκθεσης Marmin (11-14 Φεβρουαρίου).

Τις εργασίες του προγράμματος εγκαινίασε ο αρμόδιος διευθυντής της γενικής διεύθυνσης 23 της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ν. Χριστογιαννόπουλος, που μετέφερε το χαιρετισμό του ΄Ελληνα επιτρόπου, Χ. Παπουτσή. Όπως τόνισε, "στόχος είναι αυτή η συνεργασία να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, προκειμένου οι ομοειδείς κοινοτικές επιχειρήσεις να συμπορευθούν προς την κατάκτηση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς αγοράς". Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους ως βασικό στόχο του προγράμματος επεσήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Κυριόπουλος. Παρόντες στην τελετή έναρξης ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Τ. Μαστρογιάννης καθώς και ο κ. Γ. Μαυρομάτης, σύμβουλος του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του κ. Μαγκριώτη.