Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( "να συνεχιστεί ασχέτως της υγείας του" :: 17/1/2006 21:39:09) 

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

"Να συνεχιστεί ασχέτως της υγείας του"

Να συνεχιστεί κανονικά η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ακόμα και στην περίπτωση ασθένειας του κατηγορουμένου, που μπορεί σε τέτοια περίπτωση να εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους του, ζητήθηκε χθες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με επίσημη ανακοίνωσή του. Στο έγγραφο αυτό η κατηγορούσα αρχή ζητά "ένας από τους διορισμένους δικηγόρους να αναλάβει την εκπροσώπηση του Μιλόσεβιτς, στην περίπτωση που ο ίδιος δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του λόγω σοβαρής ασθένειάς του".

Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο του στους πολέμους της δεκαετίας του '90 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η δίκη του Μιλόσεβιτς θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στα μέσα του τρέχοντος έτους, αλλά λόγω της ασθένειάς του (πάσχει από καρδιολογικά προβλήματα και παρουσιάζει πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση) έχει καθυστερήσει πολύ.

Ενταλμα σύλληψης κατά του Σρέτεν Κάριτς

Ένταλμα σύλληψης κατά του Σρέτεν Κάριτς, πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Mobtel, εξέδωσε η σερβική αστυνομία, μετά την άρνησή του να προσέλθει για ανάκριση. Εντείνονται έτσι οι κλυδωνισμοί στη σερβική πολιτική σκηνή, με τον αδελφό του, Μπόγκολιουμπ Κάριτς, να δέχεται πιέσεις, μετά την εμφάνισή του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να περνάει σε λαϊκή υποστήριξη τόσο τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς όσο και τον πρωθυπουργό Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, τους οποίους απειλεί να εκτοπίσει. Μόνο οι εθνικιστές του Σέσελι προηγούνται σε δημοτικότητα.

Ο Σρέτεν Κάριτς και η Όλγα Ζίλοβιτς, πρώην εκτελεστική διευθύντρια της ίδιας εταιρείας, κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, στην υπόθεση της πώλησης 79 διαμερισμάτων που ανήκαν στη Mobtel. Τα διαμερίσματα αυτά πουλήθηκαν το 2003 σε μέλη της οικογένειας Κάριτς και στελέχη της Mobtel σε τιμή μικρότερη κατά δέκα φορές από την πραγματική τους αξία, με αποτέλεσμα να χάσει το κράτος πολλά εκατομμύρια ευρώ από φόρους.

Από αύριο δε ο Κρατικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας αναλαμβάνει και επίσημα το χρέος της Mobtel, εξέλιξη με την οποία ο συγκεκριμένος Οργανισμός καθίσταται κάτοχος του 85%-90% των μετοχών της Mobtel.