Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αίσθηση προκάλεσε διεθνώς η εκτέλεση στην Καλιφόρνια του Κλάρενς Ρέι Άλεν, του γηραιότερου θανατοποινίτη των ΗΠΑ, ο οποίος παρέμεινε 23 χρόνια στα κελιά των μελλοθάνατων. Αυτό που ξεχωρίζει την περίπτωσή του από τις δεκάδες των άλλων εκτελέσεων που γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ είναι ότι εκτός από την προχωρημένη ηλικία του ο Άλεν είχε ιδιαίτερα κλονισμένη υγεία. Ωστόσο, απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές του και ο επίλογος γράφηκε χθες το πρωί στις κρατικές φυλακές Σαν Κουέντιν.

Ο Κλάρενς Ρέι Άλεν, που έγινε 76 ετών τη Δευτέρα, τυφλός, καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα και άρρωστος από διαβήτη και χρόνια καρδιοπάθεια, καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί διέταξε τις δολοφονίες τριών ανθρώπων το 1980, όσο βρισκόταν στη φυλακή, εκτίοντας ήδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για δολοφονία.

Δύο φρουροί βοήθησαν έναν αδύναμο Άλεν, ο οποίος στο κεφάλι του φορούσε μια ινδιάνικη κορδέλα, να σηκωθεί από την αναπηρική του καρέκλα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο χώρο της φυλακής, όπου γίνονται οι εκτελέσεις, και τον τοποθέτησαν με προσοχή στο φορείο, όπου θα πέθαινε. Στο χώρο είχαν συνωστιστεί περίπου πενήντα μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογένειας του Άλεν.

Ο εκτελεσθείς άφησε πίσω του μια τελευταία δήλωση, στην οποία αποχαιρέτισε τον επί 20 χρόνια γείτονά του στην πτέρυγα των θανατοποινιτών και στην οικογένειά του. «Οι τελευταίες μου λέξεις θα είναι 'Χόκα Χέι, είναι μια όμορφη ημέρα για να πεθάνει κανείς'», ανέφερε ο Άλεν, ινδιάνικης καταγωγής, στη δήλωσή του.

Ενόψει της εκτέλεσης, ο εκπρόσωπος της φυλακής Έρικ Μέσικ ανέφερε πως τις τελευταίες ώρες ο Άλεν είχε αποδεχθεί τη μοίρα του, ωστόσο είχε καλή διάθεση, αφού του επιτράπηκε να γιορτάσει τα γενέθλιά του με την οικογένειά του. Όπως, πάντως, πρόσθεσε ο Μέσικ, ο Άλεν δεν έδειξε ποτέ μεταμέλεια για τα εγκλήματά του και στην τελευταία του δήλωση δεν αναφέρθηκε στα θύματά του. Από την πλευρά του, ο βοηθός εισαγγελέα της Καλιφόρνιας Γουόρντ Κάμπελ δήλωσε πως η εκτέλεση του Άλεν ήρθε με καθυστέρηση. «Ο Άλεν έλαβε τη δικαιοσύνη που του άξιζε», είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να ακυρωθεί η εκτέλεση του Άλεν, ωστόσο ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέφεν Μπρέιερ εξέδωσε ανακοίνωση διαφωνίας και τόνισε πως η μεγάλη ηλικία του Άλεν, η κατάσταση της υγείας του, αλλά και το γεγονός ότι επί 23 χρόνια ανέμενε να εκτελεστεί επαρκούν ως λόγοι ακύρωσης της εκτέλεσης. Την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αρνήθηκε για τέταρτη φορά να δώσει χάρη στον Άλεν.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

"Απαράδεκτη η θανατική ποινή"

Τη θλίψη του για την εκτέλεση εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, ο οποίος τόνισε ότι η εσχάτη των ποινών είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτη.

«Η θανατική ποινή είναι πάντα απαράδεκτη, αλλά το να δένεις έναν τυφλό άνθρωπο 76 ετών σε μία καρέκλα και να τον θανατώνεις με ενέσιμο δηλητήριο είναι εντελώς αλλόκοτο», δήλωσε ο Ντέιβις και πρόσθεσε: «Νιώθω μεγάλη θλίψη και απογοήτευση διαπιστώνοντας ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας δεν έλαβε ούτε στο ελάχιστο υπόψη όλες τις εκκλήσεις που του απευθύναμε να χαρίσει τη ζωή στον Κλάρενς Ρέι Άλεν. Ως φίλος των ΗΠΑ, περιμένω ανυπόμονα την ημέρα που αυτή η μεγάλη χώρα θα εγκαταλείψει τη θανατική ποινή».