Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει τους γιατρούς να συνδράμουν τους ανιάτως πάσχοντες ασθενείς τους να θέσουν τέρμα στη ζωή τους. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ με ισχύ νόμου υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας από γιατρό.

Με ψήφους 6 υπέρ και 3 κατά, το ανώτατο δικαστικό όργανο των ΗΠΑ απεφάνθη πως το 2001 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ δεν νομιμοποιούνταν να επιβάλει στην Πολιτεία του Όρεγκον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την ιατρική συνδρομή σε αυτοκτονία, τη στιγμή που στη συγκεκριμένη Πολιτεία υπήρχε άλλος νόμος, με αντίθετο περιεχόμενο.

Ο επίμαχος νόμος του Όρεγκον, που ονομάζεται Νόμος υπέρ Θανάτου με Αξιοπρέπεια, ενεκρίθη δύο φορές από τους ψηφοφόρους της Πολιτείας. Είναι ο μοναδικός πολιτειακός νόμος υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στη χώρα, και έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 208 ανθρώπους μετά την ψήφισή του, το 1997.

Με τη χθεσινή απόφασή του, που είναι δεσμευτική έναντι πάντων, το Ανώτατο Δικαστήριο επέφερε σημαντικό χτύπημα στην κυβέρνηση Μπους, η οποία με φανατισμό τάσσεται εναντίον της ευθανασίας.