Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( συγγνώμη και παραίτηση :: 19/2/2006 22:09:44) 

Ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για τις μεταρρυθμίσεις Ρομπέρτο Καλντερόλι υπέβαλε τελικά την παραίτησή του από την κυβέρνηση μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τη Λιβύη για πρόκληση κατά του ισλάμ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Συγγνώμη και παραίτηση

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες για τη δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ, ενώ εντείνεται η υποδαύλιση της αντιπαράθεσης δυτικού και μουσουλμανικού κόσμου. Η δανική εφημερίδα που πρωτοδημοσίευσε τα σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, ενώ ο Ιταλός υπουργός που φόρεσε μπλουζάκι με παρόμοιες απεικονίσεις τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Η μεγάλης κυκλοφορίας παναραβική εφημερίδα "Asharq al-Awsat" δημοσίευσε την επιστολή συγγνώμης της δανικής καθημερινής εφημερίδας "Jylliands-Posten", η οποία πρώτη δημοσίευσε τα επίμαχα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ και προκάλεσε σειρά βίαιων επεισοδίων και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο μουσουλμανικό κόσμο. "Τα σκίτσα αυτά φαίνεται ότι τραυμάτισαν εκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο", γράφει η καθημερινή δανική εφημερίδα σε επιστολή που υπογράφει ο διευθυντής σύνταξης Κάρστεν Τζουστ και τιτλοφορείται "Συγγνώμη", τυπωμένο με πολύ μεγάλα γράμματα. "Σας ζητούμε συγγνώμη και σας εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για όλα όσα συνέβησαν, γιατί όλα αυτά έγιναν χωρίς να έχει καμία τέτοια πρόθεση η εφημερίδα μας", συνεχίζει η επιστολή και προσθέτει: "Δεν είχαμε καμία πρόθεση να προσβάλλουμε ή να επιτεθούμε σε καμία θρησκεία. Σας ζητούμε συγγνώμη που τα σκίτσα έγιναν αρνητικά δεκτά και σας επαναλαμβάνουμε ότι δεν θέλαμε να θίξουμε κανέναν… Ελπίζουμε ότι αυτή η επιστολή θα βοηθήσει να αποσαφηνιστεί η παρανόηση. Ευχόμαστε ο Θεός να σας έχει καλά", καταλήγει η επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μεταφρασμένη και στα αραβικά. Πρόκειται για την πιο άμεση συγγνώμη της εφημερίδας μετά τη δημοσίευση, το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, των δώδεκα σκίτσων που κρίθηκαν προσβλητικά και βλάσφημα από το μουσουλμανικό κόσμο. Ωστόσο οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με ένταση σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Μόνο από την περασμένη Τρίτη έως σήμερα τουλάχιστον τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης των χωρών τους.

Στην Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για τις μεταρρυθμίσεις Ρομπέρτο Καλντερόλι υπέβαλε τελικά την παραίτησή του από την κυβέρνηση μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τη Λιβύη για πρόκληση κατά του ισλάμ, επειδή φόρεσε επιδεικτικά ένα μπλουζάκι που είχε επάνω του στάμπα με ένα από τα επίμαχα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ. "Παραιτούμαι", ανακοίνωσε λακωνικά στον Τύπο ο Καλντερόλι, από τα ηγετικά στελέχη της Λέγκας του Βορρά, του ξενοφοβικού λαϊκιστικού κόμματος, ηγέτης του οποίου είναι ο Ουμπέρτο Μπόσι.

Η παραίτησή του ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Σϊλβιο Μπερλουσκόνι και από όλους τους ηγέτες των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά τις βίαιες διαδηλώσεις της Παρασκευής μπροστά από το ιταλικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης. Το Ίδρυμα Καντάφι, του οποίου ηγείται ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι ζήτησε ήδη από χθες να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά του βουλευτή και απείλησε πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα δεχθούν σοβαρό πλήγμα.

Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του μουσουλμανικού κόσμου -από τους δεκάδες εκατοντάδες Τούρκους που διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη έως τους δεκάδες νεκρούς στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανέπτυξε δυνάμεις στα βορειοανατολικά της χώρας, καθώς ανήλθαν στους 45 οι νεκροί από τα επεισόδια, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πυρπολήσεις εκκλησιών. Οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν περισσότερα από 100 στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης Τζαμάατ αλ Ισλάμι και έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό τον επικεφαλής της λίγο πριν από τη νέα κινητοποίηση στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ κατά των βλάσφημων γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ. Στη Λιβύη, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στη λιβυκή αστυνομία και οργισμένους διαδηλωτές στη Βεγγάζη.