Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σοκ προκαλεί στη Γαλλία η απαγωγή, ο κτηνώδης βασανισμός και ο φόνος ενός νεαρού στο Παρίσι από οργανωμένη συμμορία. Οι αρχές εκτιμούν ότι το αρχικό κίνητρο των απαγωγέων ήταν τα λύτρα, όμως η υπόθεση παίρνει πρόσθετες διαστάσεις από το γεγονός ότι το θύμα ήταν εβραίος, κάτι που δίνει λαβή σε υποψίες περί ρατσιστικού εγκλήματος.

Δεκατρία άτομα συνελήφθησαν έξω από το Παρίσι στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για την απαγωγή έναντι λύτρων, τον κτηνώδη βασανισμό και το φόνο ενός νεαρού πωλητή από οργανωμένη συμμορία.

Η υπόθεση προκάλεσε φρίκη στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας του Παρισιού, στην οποία ανήκε το θύμα, αλλά ο εισαγγελέας προς ώρας απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δράστες να είχαν αντισημιτικά κίνητρα, λέγοντας ότι, όπως φαίνεται, στόχος τους ήταν η εξασφάλιση χρημάτων.

Ο 23χρονος Ιλάν Αλιμί είχε απαχθεί στις 21 Ιανουαρίου και βρέθηκε τη Δευτέρα γυμνός, φιμωμένος, με τα χέρια δεμένα, να χαροπαλεύει, κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στα νότια προάστια του Παρισιού. Το 80% του σώματός του έφερε σημάδια βασανισμού και εγκαυμάτων.

Ο νεαρός πωλητής καταστήματος τηλεφωνίας πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ο εισαγγελέας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο νεαρός Ιλάν έζησε "την επανάληψη σκηνών που είναι γνωστές από αλλού", υπαινισσόμενος τις εικόνες κρατουμένων στο Ιράκ. Ο Ιλάν κρατούνταν "γυμνός, με καλυμμένο το πρόσωπο", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία έχει αναγνωρίσει τον αρχηγό της συμμορίας, ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να διαφεύγει. Πρόκειται για τον Γιούσεφ Φοφανά, έναν 26χρονο μαύρο, ο οποίος αυτοαποκαλείται "εγκέφαλος των βαρβάρων", άτομο εξαιρετικά επικίνδυνο, που έχει πολλά προηγούμενα με τις δικαστικές αρχές, διευκρίνισε.

Μεταξύ των δεκατριών συλληφθέντων, ηλικίας 17 ως 32 ετών, οι δώδεκα βρίσκονταν στη Γαλλία, κυρίως στο Μπανιό, στα νότια προάστια του Παρισιού, όπου κρατούνταν και το θύμα σε ένα διαμέρισμα, και ένας στο Βέλγιο. Ο καταζητούμενος Φοφανά "είχε το θράσος να τηλεφωνήσει προχθές στους συγγενείς του Ιλάν Αλιμί (το θύμα εντοπίστηκε και υπέκυψε τη Δευτέρα), για να τους απειλήσει με θάνατο αν δεν κατέβαλαν λύτρα", πρόσθεσε ο εισαγγελέας, διευκρινίζοντας ότι οι απαγωγείς ζητούσαν αρχικά 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο κατέβασαν στα 5.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Γαλλίας (CRIF) ζήτησε από την εβραϊκή κοινότητα να διατηρήσει την ηρεμία της, καθώς υπήρχε ανησυχία μήπως η χθεσινή κηδεία του νεαρού Ιλάν έδινε αφορμή για προκλήσεις και επεισόδια.

Cherchez la femme

Τις συλλήψεις έκαναν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας περισσότεροι από 150 αστυνομικοί, μετά τις αποκαλύψεις νεαρής ξανθιάς γυναίκας, η οποία παραδόθηκε στην αστυνομία έπειτα από τη δημοσιοποίηση σκίτσου του προσώπου της, δήλωσε ο διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας Φρανσουά Ζασπάρ. Η νεαρή γυναίκα ομολόγησε ότι προσήλκυε νεαρά αγόρια, αλλά ότι δεν γνώριζε τι θα τους συνέβαινε. Οι ανακριτές αναγνώρισαν έξι ή επτά στόχους της συμμορίας, συμπεριλαμβανομένου του Ιλάν.