Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αποχώρησαν σαντάμ και συνήγοροι :: 29/1/2006 23:52:54) 

Αφορμή για την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο στάθηκε η αποβολή από την αίθουσα του ετεροθαλούς αδερφού του Χουσεΐν.

Αποχώρησαν Σαντάμ και συνήγοροι

Επεισοδιακή η επανέναρξη της δίκης του πρώην Ιρακινού ηγέτη

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή επανέναρξη της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ο πρώην ηγέτης του Ιράκ και η ομάδα συνηγόρων του αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά του νέου προέδρου.

Το επεισόδιο

Ο νέος πρόεδρος Ραούφ Ρασίντ Αμπντέλ Ραχμάν απέβαλε από την αίθουσα έναν από τους συγκατηγορούμενους του Σαντάμ, τον ετεροθαλή αδερφό και πρώην σύμβουλό του Μπαρζχάν Ιμπραχίμ αλ Χασάν αλ Τικρίτι. Αυτός άρχισε να διαβάζει μία μακροσκελή δήλωση περί της κατάστασης της υγείας του, όταν ο δικαστής του ζήτησε να σωπάσει και είπε πως θα εξετάσει το αίτημά του αργότερα. Αυτός αρνήθηκε, αποκαλώντας τη δίκη "κόρη πόρνης". Ο πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να μην πει επιπλέον λέξη, ειδεμή θα αποβληθεί. Καθώς ο Τικρίτι δεν σταμάτησε να μιλά, ο πρόεδρος διέταξε τους φρουρούς να τον απομακρύνουν.

Ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδας του έκπτωτου Ιρακινού προέδρου διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι η δίκη δεν είναι δίκαιη και στη συνέχεια όλοι οι δικηγόροι της ομάδας αποχώρησαν. Όταν το δικαστήριο επιχείρησε να διορίσει νέους συνηγόρους, ο Σαντάμ Χουσεΐν τους κοίταξε και τους είπε: "Σας απορρίπτω. Αν μείνετε εδώ, είστε διαβολικοί". "Θέλω να φύγω", είπε στη συνέχεια. "Είναι μία τραγωδία. Σε κυβερνούσα για 35 χρόνια. Πώς μπορείς να με οδηγείς έξω από το δικαστήριο;". "Εγώ είμαι ο δικαστής και εσύ είσαι ο κατηγορούμενος", του είπε ο δικαστής και τον άφησε να φύγει από την αίθουσα.

Περί αξιοπιστίας

Οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν απειλούν τώρα να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, ενώ ζήτησαν η δίκη του πρώην προέδρου του Ιράκ να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα προβληματίζει η αξιοπιστία του νέου προέδρου. ___________

22 οι νεκροί το διήμερο

Τουλάχιστον οκτώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ έχασαν χθες τη ζωή τους στη διάρκεια επιθέσεων. Ακόμη ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ Χουσεΐν δολοφονήθηκε στην πόλη Τικρίτ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Δολοφονήθηκε ακόμη ο σουνίτης ακαδημαϊκός και πολιτικός αναλυτής Αμπντούλ Ράζακ αλ Νάας στο κέντρο της Βαγδάτης. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις το Σάββατο και την Κυριακή στη Βαγδάτη. Συνολικά το Σαββατοκύριακο είκοσι δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια επιθέσεων κι εκρήξεων. Τέλος, ο δημοσιογράφος του ABC Μπομπ Γούντραφ και ο εικονολήπτης Νταγκ Βογκντ τραυματίστηκαν χθες σοβαρά από έκρηξη βόμβας στην άκρη ενός δρόμου στην πόλη Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.