Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εκφράζονται φόβοι πως περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γιγαντιαία κατολίσθηση που καταπλάκωσε ένα χωριό στο νησί της Ιάβας, στην Ινδονησία, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τόνοι λάσπης καταπλάκωσαν χθες τα ξημερώματα τουλάχιστον 120 σπίτια στο ορεινό χωριό Σιτζερούκ, όπου κατοικούν περίπου 700 άνθρωποι. Σύμφωνα με την αστυνομία, την ώρα της κατολίσθησης αρκετοί κάτοικοι προσεύχονταν στο τέμενος, το οποίο καταστράφηκε. Μέχρι αργά χθες βράδυ είχαν ανασυρθεί 16 σοροί.

Εκατόν είκοσι αστυνομικοί και τριάντα στρατιώτες μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν το απόγευμα να διακόψουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων στα συντρίμμια λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Νωρίτερα είχαν επιστρατευτεί μπουλντόζες και εκσκαφείς, για να μετακινηθούν τα χαλάσματα, τα οποία βρίσκονταν κάτω από έξι μέτρα λάσπης.

Η χθεσινή καταστροφή ήλθε λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες στην Ανατολική Ιάβα, την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισαν τη ζωή σε 77 άτομα. Εκεί, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες να φτάσουν τους λιγοστούς χωρικούς που παραμένουν απομονωμένοι. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ινδονησία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, οι οποίες πολλές φορές προκαλούνται από την παράνομη υλοτομία ή τις εκκαθαρίσεις των εδαφών, που απογυμνώνουν το έδαφος από τα φυσικά εμπόδια τέτοιων καταστροφών.