Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( πολλοί είναι οι αμερικανοί πολίτες που εξακολουθούν να πιστεύουν όλα όσα ισχυριζόταν η αμερικανική κυβέρνηση πριν από τον πόλεμο στο ιράκ, αν και πλέον υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στον πληθυσμό. :: 4/1/2006 20:29:17) 

Φωτογραφία από παλιότερη διαμαρτυρία συγγενών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Τον τελευταίο χρόνο οι γνώμες των Αμερικανών έχουν διαφοροποιηθεί, ωστόσο παραμένει μεγάλο το ποσοστό αυτών που θεωρούν δικαιολογημένη την επέμβαση.

Πολλοί είναι οι Αμερικανοί πολίτες που εξακολουθούν να πιστεύουν όλα όσα ισχυριζόταν η αμερικανική κυβέρνηση πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, αν και πλέον υπάρχει μεγάλη δυσπιστία στον πληθυσμό.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Harris και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Περίπου τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 26% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Βαγδάτη διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής τη στιγμή της αμερικανικής επέμβασης και το 41% παραμένει πεπεισμένο ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διατηρούσε στενές σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα. Περίπου το 22% πιστεύει ότι ο Σαντάμ "συνεισέφερε στο σχεδιασμό και την υποστήριξη των τρομοκρατικών επιθέσεων από αέρος κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001", ενώ το 24% θεωρεί ότι "πολλοί εκ των τρομοκρατών-αεροπειρατών ήταν Ιρακινοί" (σ.σ. δεν ήταν κανένας). Οι γνώμες των πολιτών έχουν διαφοροποιηθεί, καθώς το Φεβρουάριο του 2005 το ποσοστό που συνέδεε τον Χουσεΐν με την Αλ Κάιντα έφτανε το 64%, ενώ το 47% πίστευε ότι είχε βοηθήσει στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αιματηρές επιθέσεις

Η πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων ήταν η χθεσινή για το Ιράκ, καθώς τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες επιθέσεις σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον 36 σκοτώθηκαν και άλλοι 40 τραυματίστηκαν στην πόλη Μικνταντίγια, όταν κατά τη διάρκεια κηδείας δέχτηκαν πυρά όπλων και αυτομάτων όπλων, ενώ στη συνέχεια ένας καμικάζι, που είχε επάνω του δεμένα εκρηκτικά, ανατινάχθηκε ανάμεσά τους. Επρόκειτο για την κηδεία θύματος ή θυμάτων δολοφονικής απόπειρας που πραγματοποιήθηκε εναντίον αξιωματούχου του κόμματος Ντάουα του πρωθυπουργού Ιμπραήμ Τζαφάρι.

Λίγες ώρες αργότερα ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε φάλαγγα 60 βυτιοφόρων καυσίμων σε δρόμο λίγο βόρεια της Βαγδάτης, καταστρέφοντας 20 εξ αυτών και σκοτώνοντας τέσσερις οδηγούς. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση "Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ" με ανακοίνωσή της σε ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, στην οποία ανέφερε πως η φάλαγγα ανήκε στον "εχθρό κατακτητή".

Στο μεταξύ τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη. Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο στην άκρη ενός δρόμου, κοντά σε πολυσύχναστη αγορά της περιφέρειας Ντούρα. Άλλοι πέντε σκοτώθηκαν με τον ίδιο τρόπο στη σιιτική περιοχή Καντιμίγια. Αξιωματούχοι αναφέρουν πως σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, είναι ιδιαίτερα δραστήριες στην περιοχή όπου χτύπησε ο καμικάζι.

Η έξαρση της βίας ήρθε, τη στιγμή που σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι πολιτικοί δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ικανής να παύσει την αιματοχυσία.