Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σώος ο ορειβάτης :: 4/1/2006 20:44:01) 

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του Βρετανού που επέστρεψε στο Λιτόχωρο

Σώος ο ορειβάτης

Του ΘΕΜΗ ΚΩΤΟΥΛΑ

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του 24χρονου Βρετανού ορειβάτη Αλεξάντερ ΜακΝτόναλντ, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από προχθές το πρωί στο φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο.

Ο 24χρονος Βρετανός, ο οποίος επέστρεψε σώος στο Λιτόχωρο Πιερίας, ανέφερε πως προτίμησε να συνεχίσει την ανάβαση από τη θέση Πριόνια, στην οποία αποβιβάστηκε από το ταξί, αντί να κατέβει όπως αρχικά σχεδίαζε, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει. Όπως υποστήριξε, δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με το ξενοδοχείο όπου διέμενε επειδή σε υψόμετρο 2.600 έχασε το κινητό του αφού γλίστρησε κι έπεσε. Έτσι, πέρασε τη νύχτα κάτω από ένα δένδρο και μόλις ξημέρωσε ξεκίνησε την κατάβαση προς το Λιτόχωρο, όπου έφτασε αργά χθες το απόγευμα.

Η περιπέτεια

Ο 24χρονος Αλεξάντερ ΜακΝτόναλντ ξεκίνησε προχθές το πρωί μόνος του από το Λιτόχωρο και με ταξί έφθασε στη θέση Πριόνια, απ' όπου ξεκίνησε την κατάβαση του φαραγγιού, με κατεύθυνση το χωριό, από υψόμετρο 1.100 μέτρων. Ο νεαρός, ο οποίος δεν είχε ειδοποιήσει τις αρχές για την ανάβασή του στο βουνό, είχε την πρόθεση να διανύσει μία χαραγμένη διαδρομή, πεζοπορίας τριών ωρών, κατά μήκος του φαραγγιού, όμως το απόγευμα δεν έφθασε στο Λιτόχωρο, με αποτέλεσμα να κινητοποιούν οι τοπικές δυνάμεις διάσωσης.

Στην επιχείρηση για την αναζήτηση του νεαρού συμμετείχαν διασωστικές ομάδες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Λιτοχώρου και της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, καθώς και άνδρες της πυροσβεστικής, οι οποίες από νωρίς το πρωί της Τρίτης έκαναν έρευνες με επίκεντρο το μονοπάτι στο φαράγγι του Ενιπέα. Τις έρευνες δυσχέραναν οι άσχημες καιρικές συνθήκες (δυνατές βροχοπτώσεις και πυκνή ομίχλη) που επικρατούσαν στην περιοχή.

Συχνά τα ατυχήματα

Τα ατυχήματα στον Όλυμπο με ορειβάτες είναι ιδιαίτερα συχνά και οφείλονται κυρίως σε αμέλεια των ορειβατικών ομάδων ή των μεμονωμένων ορειβατών, που δεν φροντίζουν να ενημερώνουν τους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής ότι πραγματοποιούν ανάβαση στο βουνό, καθώς και σε απροσεξία και έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι αναβάσεις το χειμώνα, οπότε δεν υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στο βουνό και οι ομάδες μπορούν εύκολα να χάσουν τον προσανατολισμό τους και τη δυνατότητα επικοινωνίας με τις ομάδες διάσωσης. Τους καλοκαιρινούς μήνες τον Όλυμπο επισκέπτονται περισσότεροι από 30.000 ορειβάτες και τα ατυχήματα, λόγω της ετοιμότητας των εθελοντικών ομάδων, αφορούν κυρίως μικροτραυματισμούς, που αντιμετωπίζονται άμεσα και με επιτυχία από τους εθελοντές.

Χάρτες - οδηγοί για ασφαλή ανάβαση

Για την ενημέρωση των ορειβατών έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πιερίας, το δήμο Λιτοχώρου και τους ορειβατικούς συλλόγους ειδικά ενημερωτικά έντυπα και χάρτες που βοηθούν στην ανάβαση. Τα έντυπα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στον περιηγητή σχετικά με τα ορεινά μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσει κανείς, τα καταφύγια που υπάρχουν, τις συχνότητες VHF που χρησιμοποιούν οι διασωστικές ομάδες, διευθύνσεις και τηλέφωνα, χάρτη των ορεινών διαδρομών και χρήσιμες συμβουλές που απευθύνονται στους αρχάριους ορειβάτες για τον ελάχιστο εξοπλισμό που απαιτείται κατά την ανάβαση και την παραμονή στο βουνό.

Οι εθελοντικές ομάδες διάσωσης από πέρυσι, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν επισημάνει την ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση, για τη διαρκή ύπαρξη διασωστικών ομάδων σε σημεία στον Όλυμπο, για την καλύτερη σήμανση των μονοπατιών και για τον έλεγχο των αναβάσεων από την πολιτεία.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λιτοχώρου Βασίλης Ρέπας, οι εθελοντικές ομάδες διαθέτουν τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό, πρέπει όμως και οι ορειβάτες να φροντίζουν για την ατομική τους επιβίωση και για την ενημέρωση των αρχών για το χρόνο της ανάβασης και τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.